Les demandes d’ajudes als comuns tornen al nivell prepandèmia però amb més dotació econòmica

Andorra la Vella i Escaldes, per densitat de població, són les parròquies on es demanen més exoneracions mentre que Ordino i Sant Julià les que menys

Un grup de monitors i infants en els Esports d'Estiu d'Escaldes en una edició anterior.
Un grup de monitors i infants en els Esports d'Estiu d'Escaldes en una edició anterior. COMÚ D'ESCALDES

Les demandes d'exoneracions als comuns han tornat a nivell d’abans de la pandèmia i, fins i tot, en alguns casos, la dotació econòmica és major a causa de la situació sanitària derivada de la mateixa pandèmia i de la situació econòmica actual. Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, amb major densitat de població, són les parròquies que encapçalen les demandes, mentre que Ordino i Sant Julià les que menys.

L'activitat econòmica s'ha reprès totalment després de la Covid-19 i la demanda de les famílies per tenir cura dels infants fora de l'horari escolar també. En aquest sentit, el nombre d'exoneracions sol·licitades han recuperat el nivell de prepandèmia, tot i que l'import econòmic destinat és major a causa de les dificultats econòmiques en què es troben algunes elles després de la crisi sanitària i l'encariment del cos de la vida.

Les dues parròquies amb més demandes, com no pot ser d'una altra manera per densitat de població, són Andorra la vella i Escaldes-Engordany. La capital, amb 179 demandes s'aproxima a les 195 del 2019, tenint en compte que en tenen 81 pendents de resoldre. Per la seva part, la parròquia escaldenca n'ha concedit 29. A Sant Julià, segons fonts comunals, actualment, n'hi ha dues donades, mentre que els anys precedents no havien rebut cap demanda.

En tots els casos, però, sí que hi ha un increment de l'aportació econòmica. El 2019, Andorra la Vella va destinar entorn els 38.500 euros, enguany, tot i que de moment han atorgat ajuts pel valor de gairebé 16.000 euros, s'espera tancar el 2022 amb uns 40.000. A Escaldes, la situació és similar i enguany han destinat, fins al moment, uns 500 euros més que el 2021, quan es van exonerar 34 infants per un valor de 10.492 euros.

A les valls dels nord, a Ordino, la tendència és totalment a la inversa. En aquest sentit, han passat de les 19 demandes per un import de 4.222,49 euros del 2019 a les 4 per import 327,60 euros, fins a l’estiu. Per la seva part, a la Massana l’evolució ha estat la mateixa que a les parròquies centrals, passant de les 19 del 2019 a les 21 d’enguany.

Finalment, a les valls d'orient, la situació no difereix. En concret a Encamp aquest 2022 s'han sol·licitat 26 ajuts i se n'han atorgat 25, pels 26 que es van donar abans de la pandèmia. Una diferència mínima igual que a Canillo on enguany s'han donat 23 exoneracions per 22 del 2019.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending