La crisi Covid fa desplomar els ingressos de la branca de jubilació de la CASS

La davallada d’assalariats per la pèrdua de llocs de feina i el fet que no es cotitzi si s’està en ERTO fa que la previsió de transferència al fons de reserva hagi passat de 38 a només 22 milions

Façana principal de la CASS.
Façana principal de la CASS. Toni Solanelles

Les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus també estan afectant, i de forma forta, la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Els llocs de treball perduts, especialment entre març i juny, i el fet que amb els treballadors en ERTO no es paga la cotització per a la pensió, ha provocat una important reducció dels ingressos en aquest àmbit. De fet, la previsió dels excedents que es traspassarien a finals d’any al fons de reserva s’ha reduït gairebé a la metiat.

Així, i segons han recordat els màxims responsables de la CASS i del FRJ, Albert Font i Jordi Cinca, el pressupost pel 2020 preveia uns excedents de 38 milions a la branca, xifra que ja es rebaixava en comparació als 41 que es van transferir l’any passat -“la tendència és que es vagi reduint cada exercici”, ha recordat l’exministre de Finances-. L’avenç de l’any, i en particular l’impacte del coronavirus, ha fet revisar considerablement a la baixa aquesta perspectiva. Fins a 22 milions d’euros.

La previsió a l’abril encara era més baixa però s’ha pogut millorar gràcies a la reactivació econòmica de l’estiu

Això, per tant, suposa setze menys del que estava previst en un inici. Els motius, ha explicat Cinca, el fet que “una de les conseqüències de la Covid i de l’aturada econòmica és que hi ha hagut menys cotitzacions a la branca de jubilació”. Per un costat, els treballadors que s’han quedat a l’atur. Per l’altre, els que estan en situació o bé de suspensió temporal de contracte o bé de reducció de jornada, les dues figures que traslladen a Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

En aquest cas, cal tenir present que Govern sí que assumeix la cotització de la branca general. No així, la que es destina a la pensió. Tot això sumat fa que la reducció de recaptació hagi estat considerable. Cinca ha apuntat que la xifra “no està tancada”, ja que “hem de veure com evoluciona l’economia d’aquí a finals d’any per ajustar-la”.

Sobre aquest punt, Cinca ha volgut donar un missatge relativament esperançador. Així, ha recordat que a l’abril “encara es preveia menys transferència”. En canvi, “la recuperació de l’economia al juny ha fet que la previsió hagi millorat”. Ara bé, ja queda clar que difícilment s’assoliran les xifres previstes. De fet, és gairebé impossible.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending