La Creu Roja busca allotjament per tres de les famílies que van arribar en el segon comboi

També s’està mirant si es pot acollir una família que estava inicialment establerta a Berga però que no s’hi acaba d’adaptar i es trobaria a Andorra amb dos grups que al principi també pretenien anar a la capital del Berguedà

El minibus que integrava el segon comboi.
El minibus que integrava el segon comboi. CREU ROJA ANDORRANA

La Creu Roja està cercant allotjament per a tres de les famílies que van arribar dimecres a bord del segon comboi humanitari d’Andorra a Ucraïna i també en busca un quart per una família que malgrat que actualment està establerta a Berga no s’hi acaba d’adaptar. La recerca d’allotjament està sent tot un maldecap, més enllà que no està gens fàcil l’adaptació de ciutadans ucraïnesos que han hagut de deixar el seu país i part de la seva família sota una pluja de bombes.

Més enllà de l’allotjament estable que Afers Socials també està cercant per a famílies que ja van arribar de tornada amb la primera expedició i, especialment, d’aquelles que han anat arribant en comptagotes amb els seus propis mitjans, la Creu Roja està posant l’accent en tres de les famílies que van arribar darrerament. Entre altres coses perquè n’hi ha dues que semblava que es traslladarien a Berga i finalment tot sembla indicar que es quedaran al Principat.

Es tracta de dos nuclis familiars constituïts per mare i dos fills. En un cas dos adolescents i en un altre, una adolescent i un menor de 4 anys. Inicialment un d’aquest nuclis anava a Berga i l’altre a Andorra. Es va travar bona amistat i va semblar que finalment els dos grups consideraven millor després de fer una nit al Principat, continuar cap a la capital del Berguedà. Però finalment sembla que aquesta solució s’hauria descartat.

I no només això, sinó que una tercera família que té contacte amb una de les dues anteriors i que està establerta a Berga des que va aconseguir fugir d’Ucraïna i l’amenaça de les bombes i va arribar a l’Estat espanyol, també ha sol·licitat poder-se establir al Principat perquè no s’acaba de sentir bé a la ciutat catalana. La tercera família per a la qual es busca llar de les que van venir en el segon comboi està integrada per quatre persones: un matrimoni d’una seixantena d’anys l’home del qual recentment ha acabat un procés de quimioteràpia, la filla del matrimoni i un net de 8 anys.

Les fonts consultades han explicat que malgrat que tots els desplaçats ucraïnesos se senten molt agraïts amb la societat andorrana que els fa suport, l’adaptació i la integració està sent extremadament complicada. Hi ha dos factors crucials: d’entrada, la diferència cultural entre Ucraïna i Andorra és molt gran. I, a més a més, les circumstàncies amb què van haver de marxar del seu país i han arribat al Principat ho fan tot molt més complexe.

Comentaris (5)

Trending