Conveni perquè la CASS pugui detectar amb celeritat defuncions de pensionistes residents a Espanya

L’acord amb l’INSS estalviarà pagaments indeguts i servirà, també, per tenir més informació per decidir si cal o no atorgar algun tipus d’ajuda

Façana principal de la CASS.
Façana principal de la CASS. Toni Solanelles

Cert que els pensionistes que perceben una prestació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i viuen a l’estranger han de presentar cada sis mesos una fe de vida. Però també és cert que en aquest tram poden passar moltes coses i una persona pot morir abans de la següent certificació i que ja sigui la Seguretat Social andorrana o l’espanyola acabin abonant prestacions que, malauradament, ja no caldria abonar.

Per tot plegat, un conveni permetrà agilitzar l’intercanvi d’informació. Accelerar-la i fer-la més fiable si cal. D’aquí que el consell d’administració de la CASS hagi aprovat un conveni amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per transmetre dades de control entre Espanya i Andorra de pensionistes. Aquest conveni permetrà, en primer lloc, informar de les defuncions dels pensionistes residents en l’altre país, permeten així pagar les corresponents pensions fins al moment de la defunció. S’evitaran pagaments indeguts.

I, en segon terme, s’informarà dels imports de les pensions cobrades pels assegurats residents a l’estranger. D’aquesta manera es sabrà l’import de la pensió estrangera que cobra un pensionista resident al país. Aquesta informació permetrà saber el total d’ingressos reals d’un pensionista i per tant si pot accedir o no a una ajuda, com per exemple una pensió no contributiva. Una vegada adoptat l'acord per part del consell d'administració, es transmet el conveni a Govern perquè el validi, i si s’escau, el ratifiqui.

CONVENI AMB EL CMQ

El Centre Mèdic i Quirúrgic (CMQ) opera a Andorra des de l’any 2016, servint de plataforma estructural per donar suport a les consultes Externes i espais quirúrgics i odontològics als professionals que amb conveni com a compte propi amb la CASS, utilitzen aquests espais i serveis de suport. Davant d’això, la CASS ha acordat, arran de la reunió d’aquest dimarts del consell d’administració, aprovar la convenció amb el CMQ per a les tècniques i prestacions per a les que està degudament autoritzat.

Comentaris (1)

Trending