El Consell confirma la pujada dels lloguers entre el 2% i el 5% i l’increment obligatori dels sous

La majoria valida el text amb mesures pel poder adquisitiu davant les crítiques de Terceravia per un “intervencionisme” que “pot enfonsar l’economia” i del PS, que lamenta que les rendes dels habitatges creixin, al seu entendre, excessivament

Filloy parla amb Gallardo abans de la sessió.
Filloy parla amb Gallardo abans de la sessió. Liberals

Cap sorpresa. La majoria ha tornat a tombar la proposta del PS per limitar la pujada dels lloguers -a un màxim de l’1,25% només si els contractes estan prorrogats-. Per tant, els propietaris podran apujar les rendes tal com inicialment havia proposta Govern: un 2% si l’acord està encara vigent i un 5% si s’ha vist afectat per les diferents lleis de mesures per a l’habitatge. Des de Govern i grups que li donen suport es defensa que “no podem menystenir els propietaris” i que limitar massa l’increment seria desincentivar la inversió en el mercat immobiliari. També s’ha aprovat la resta de punts de la llei, pujada salarial inclosa.

El debat s’ha tingut com a prèvia a la votació de la llei de mesures urgents per a la millora de poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendaments d’habitatge. El PS havia elevat via reserva d’esmena la proposta per limitar encara més la pujada dels lloguers. Es proposava, bàsicament, que només es poguessin incrementar els contractes més antics, aquells que ja estan sotmesos a la pròrroga forçosa. I que, en tot cas, el màxim fos un 1,25%, molt per sota del 5% establert al text.

El salari mitjà de setembre s'ha situat en 2.380,68 euros.

Relacionat

Els salaris més baixos s’apujaran amb el 7,1% de l’IPC del 2022

Ho ha justificat indicant que en l’actual “crisi de poder adquisitiu” la principal mesura per protegir-lo “és contenir al màxim el preu dels lloguers”. En canvi, ens troben “una llei que permet un augment; s’empitjora un dels mals endèmics del país”. Ha lamentat, doncs, que “continuarem amb la política de pisos cada cop més cars, amb més pèrdua de poder adquisitiu i amb més dificultats per al sector empresarial”. I, també, que “el mercat de l’habitatge està desequilibrat: hi ha gent que fa molts diners i d’altres que en gasten cada més molts diners per tenir un pis”.

El web de Govern incorporarà a partir d’aquest divendres un simulador perquè cada treballador pugui calcular quin serà el seu nou salari

La majoria, però, s’ha tancat en banda defensant la proposta inicial: 2% i 5% respectivament, segons si el contracte està o no vençut. Els arguments han estat similars, tant des del Govern com des dels diferents grups. Per un costat, el fet que cal governar per a tothom, per arrendataris però també per arrendadors. I, per l’altre, que no apujar rendes suposaria un risc de cara al futur.

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que ha acusat el PS de “buscar el titular fàcil i gratuït”, ha argumentat que “la proposta que fem té en compte des de les persones vulnerables fins al sector immobiliari, que són àmbits indissociables per promoure polítiques d’habitatge”, ha comentat. De fet, ha afirmat que el PS “vol menystenir una de les parts” tot alertant que “la seva proposta empitjora la situació de cara al futur perquè no incentiva la inversió en el mercat de lloguer”.

Discurs similar al que ha fet la consellera demòcrata Maria Martisella, que ha apuntat que “hem d’acompanyar tota la ciutadania de forma proporcional, siguin assalariats o propietaris”. De fet, ha acusat el PS de voler que aquests segons “perdin poder adquisitiu”. Al debat també ha volgut intervenir, tot i que inicialment no ho tenia previst, el president del grup independent, Ferran Costa, que, seguint l’argumentació de Filloy, ha alertat dels “efectes perniciosos a llarg termini justament per qui busca accedir a un lloguer”.

Des de Terceravia, també s’ha votat en contra de la proposta socidemòcrata. En canvi, Carine Montaner els ha donat suport, tot recordant la compareixença del Raonador del Ciutadà, i advertint que ara no es pot apujar els lloguers de cap manera; molts ciutadans estan havent de marxar del país”.

UN SIMULADOR PER CALCULAR EL NOU SOU

Posteriorment, s’ha debatut la resta del text, que Filloy ha volgut posar en valor. El ministre, que prèviament ha recordat altres mesures adoptades per protegir el poder adquisitiu, com ara la gratuïtat del transport públic o la facilitació de l’accés als ajuts a l’habitatge, ha volgut treure pit d’una actualització “ambiciosa” dels salaris, tot recordant que “no ens limitem a fer apujar el mínim o el mitjà, sinó fins a 4.000 euros”.

Terceravia assegura que les mesures incorporades a la llei provocaran “pèrdua de poder adquisitiu, l’enfonsament del mercat de l’habitatge i un fort impacte en l’economia”

Per la seva banda, des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha defensat que “és una bona llei, que puja els salaris més que els lloguers”. El demòcrata Carles Enseñat ha remarcat que “un IPC com l’actual requeria aquesta mesura excepcional”, que s’ha plasmat en una “proposta justa i ponderada” tot i esperar que “no s’hagi de repetir; ha de ser una mesura única i per una situació excepcional”. Justament, tant majoria com executiu han anunciat que, a partir d’aquest divendres, hi haurà disponible un simulador en línia perquè cada treballador pugui calcular quin serà el seu nou salari.

En canvi, des de Terceravia la crítica ha estat dura. Joan Carles Camp ha parlat obertament de “polítiques populistes” que, ha alertat, provocarà “la pèrdua de poder adquisitiu, l’enfonsament del mercat de l’habitatge i perjudicaran l’economia”. Sobre la limitació dels lloguers, ha advertit que “només servirà per treure habitatge d’aquest mercat i que es destini a la venda o a l’especulació”.

El debat amb Camp ha pujat tant de to que, finalment, ha volgut intervenir també el cap de Govern, Xavier Espot. El mandatari ha defensat que les mesures “són ponderades” i ha volgut treure pit comentant que la llei de la majoria se situava entre el no intervencionisme de Terceravia i la petició de més intervenció que es fa des del PS.

Pel que fa al PS, ha tornat a fer una votació per parts. Així, s’ha abstingut en la mesura de l’increment salarial, però ha votat en contra de la pujada dels lloguers. Finalment, s’ha mostrat favorable a l’augment de les pensions.

Comentaris (16)

Trending