La CASS gestiona 3.000 baixes vinculades al coronavirus

L’entitat considera que la davallada d’assalariats els darrers mesos és l’habitual vinculada a l’estacionalitat i no ha estat més forta per l’aplicació dels ERTO

Joaquima Sol i Albert Font durant una roda de premsa.
Joaquima Sol i Albert Font durant una roda de premsa. G. P.

Des de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha tramitat unes 3.000 baixes vinculades a la malaltia. Aquestes inclouen tant aquells assegurats que s’han contagiat amb la Covid-19 com les persones que han estat aïllades com a casos sospitosos o per haver estat en contacte amb alguna persona diagnosticada. Per al president del consell d’administració, Albert Font, es tracta d’una xifra “lògica” dins del context viscut.

Des de la companyia s’ha volgut fer balanç dels primers sis mesos d’un any, evidentment, marcat per l’impacte de la pandèmia. Un semestre durant el qual, han volgut destacar tant Font com la directora, Joaquima Sol, tota l’entitat s’ha hagut d’adaptar a la realitat marcada per l’epidèmia i les seves conseqüències, inclòs, per exemple, la gestió del pagament de les suspensions de contractes o les reduccions de jornada. Un punt important ha estat la gestió de les baixes mèdiques causades directa o indirectament per la Covid-19.

En total, s’han tramitat unes 3.000 sol·licituds. Entre aquestes, hi ha les atorgades als pacients directament afectats pel coronavirus, però també les prestacions per aquelles persones que van quedar aïllades a domicili. A l’entendre de Font, es tracta d’una xifra normal. “Pot semblar molt, però entenc que no ho és. Hem de recordar que va passar per un context de preocupació que podria haver generat un desbordament dels metges que haguessin donat molts aturs preventius”, ha comentat. Al seu entendre, “la sensació és que no se’ns ha anat de les mans”.

La directora de l’ens apunta que en els dos darrers mesos s’ha gestionat el pagament de 18.000 prestacions vinculades als ERTO

Per la seva banda, Sol ha recordat que la CASS ha hagut d’afrontar, per un costat, despeses mèdiques, especialment “costoses” en el cas de les hospitalitzacions i, per l’altre, la baixa en si. Tot i això, també ha volgut posar en relleu que, en canvi, el nombre d’aturs per altres motius s’ha reduït i, a la vegada, també es van ajornar moltes intervencions mèdiques que, per tant, no es van haver de reemborsar. Tot i això, no s’ha volgut donar una xifra del cost de tot plegat. Es prefereix esperar un temps a analitzar millor les dades.

Sobre l’evolució del nombre d’assalariats, Sol ha indicat que, amb les dades del segon semestre, “sembla que el fet que Govern decidís que hi hagués els ERTO ha fet que no hi hagi una reducció forta; s’ha mantingut la davallada estacional habitual al maig”. Fins al 31 de març, les dades eren positives, amb un increment del 2% de la xifra de treballadors i d’un 1,9% dels autònoms.

Una altra tasca que ha hagut d’assumir la CASS ha estat la gestió del pagament dels ERTO. Sol i Font han admès que els primers mesos s’han produït retards en alguns casos, però han defensat que no són atribuïbles a la parapública. “El procediment que s’ha fet és que Treball traspassa unes dades a la CASS i nosaltres la convertim en un full de cotització que determina la prestació ERTO que és el que es paga”, ha recordat.

Aquests dos mesos, s’han gestionat entorn 18.000 pagaments, a banda de les prestacions de 1.500 treballadors per compte propi. Sol ha avançat que el proper cobrament es passarà el 3 d’agost. Sobre els retards, ha apuntat que “algunes empreses potser van donar una informació errònia potser perquè els formularis no eren de tot clars i això va tenir implicació en la prestació que rebia l’assalariat”.

Font i Sol també s’han referit a la possibilitat que el comú d’Escaldes-Engordany els traspassi l’aportació prevista al fons de solidaritat. “Primer cal valorar el gest de participar en l’esforç de tota la població i el país”, ha indicat el president del consell d’administració, tot apuntat que “no sé si és la millor forma perquè tinc entès que la CASS no pot rebre donacions”. En aquest sentit, la directora ha recordat que el pagament dels ERTO es fa “a través d’un compte corrent de Govern amb el qual ens han autoritzat a operar”.

Etiquetes

Comentaris

Trending