El cas del vel que manté dos menors sense anar a escola es radicalitza

La mare dels dos germans acusa l’administració de no complir el marc legal i assegura que és la seva filla que per voluntat pròpia no es vol treure la peça de roba perquè “ho va veure al Youtube i li ha agradat”

L'Escola andorrana comparteix dependències amb el col·legi María Moliner, a Escaldes.
L'Escola andorrana comparteix dependències amb el col·legi María Moliner, a Escaldes. ARXIU

El cas dels dos menors, noi i noia, que no van a escola perquè ella vol fer-ho amb vel i, primer, el Lycée ho impedia i, ara, també l’Escola andorrana, està enquistat de mala manera. I si no ho estava ja, ara està plenament situat en un carreró sense sortida. Avui, inici del segon trimestre de curs, havia de ser el del retorn a l’aula dels dos germans. Però la noia hauria tornat a reiterar la seva negativa a retirar-se la peça de roba que llueix al cap des de l’estiu passat. Així les coses, cap dels dos germans ha acabat accedint al centre educatiu on estan actualment matriculats.

La situació està enquistada. Les explicacions de la mare ho denoten clarament. “La nena està malament i el nen més encara”, explica la progenitora, que reitera una vegada rere l’altra que li ha intentat explicar a la seva filla que per poder anar a classe s’ha de treure el vel i que en cas contrari hi ha el risc que la separin dels seus pares. “Està malament de salut però, amb tot, no es vol retirar el vel”, ha insistit la mare, que manté que no té res a veure amb la decisió de la seva filla.

“‘Ho vaig veure a Youtube i m’ha agradat’”, assegura la dona que hauria dit la seva filla al batlle que ja estaria tractant la qüestió des de l’òptica de l’absentisme escolar, que és el que impulsen conjuntament després de múltiples reunions i intents per arribar a un acord els ministeris d’Educació i d’Afers Socials. La mare dels dos menors garanteix que la decisió d’anar amb vel és totalment lliure de la nena i que el seu germà se solidaritza amb ella per la por que li facin mal i per aquest motiu tampoc no va a classe. Aquest dilluns se n’hauria viscut un nou capítol.

Els dos germans havien de tornar aquest dilluns a l’escola, i han acudit al centre però la noia ha declinat treure’s el vel i el retorn s’ha avortat

“Jo ja no sé com acabarà tot això”, assegura la mare, que cada cop arremet més durament contra l’administració, a qui acusa de “no estar complint” allò que s’havia pactat i, alhora, considera que és per culpa de les decisions governamentals que tot s’està complicant molt. Per a la targeta de residència, explica, “jo em vaig retirar el mocador” a l’hora de fer-se la fotografia. Perquè estava establert així, ve a dir la dona. Però entén que si la seva filla vol anar a l’escola però amb un vel “que forma part de la seva roba, de la seva forma de vestir”, ha de prevaldre, entén, els drets dels infants. “El jutge ens ha d’escoltar i no ens vol escoltar. I això no només va d’absentisme”, manté la progenitora dels dos germans, bessons, que insinua que l’administració els hauria fet passar amb excuses per poder guanyar temps i justificar que hi ha una reiterada absència escolar.

Per si no n’ho n’hi havia prou amb el tema escolar, la convivència veïnal també s’hauria deteriorat i la mare dels menors hauria acudit a denunciar un veí a la policia -sempre segona la versió de la dona- per haver proferit un tracte despectiu al seu fill, al carrer, quan divendres es disposaven a jugar a la via pública, en un espai sense sortida. Fins i tot l’hauria amenaçat de mort i el menor s’hauria espantat molt i, alhora, hauria començat a reaccionar fora de lloc i de manera irrespectuosa.

Un comportament que també hauria tingut aquest matí amb la representant d’Afers Socials que hauria acudit a l’escola a acompanyar la menor i mirar de convèncer-la que calia que es tragués el vel per pode accedir al recinte escolar. La nena s’hi ha negat. Hauria deixat clar que ni en el cas que se li permetés accedir fins a un bany i allí retirar-se la peça de roba tampoc no ho pensava fer. “La culpa no és dels nens sinó dels que els obliguen a treure’s el vel. És una vergonya”, afirma la mare dels dos menors amb un to cada vegada més radicalitzat.

Comentaris (37)

Trending