Càritas admet que han de començar a ajudar famílies amb feina perquè no arriben a final de mes

Els bancs d’aliments de les dues organitzacions que en gestionen al país van sobrevivint gràcies a donacions de grans corporacions però cada dia veuen casos més preocupants perquè no deriven de problemes socials sinó de dificultats econòmiques pel nivell de vida

Prestatges al banc d'aliments de Càritas.
Prestatges al banc d'aliments de Càritas. ARXIU

Càritas Andorrana reconeix que està començant a ajudar famílies que tenen un entorn estable, feina, ingressos, però que degut a l’encariment del nivell de vida al Principat, no arriben de cap manera a final de mes i han de retallar per totes bandes per poder prioritzar despeses essencials. I, amb tot, la situació els està afectant necessitats bàsiques que comencen a no saber com poder afrontar. Com poder-se’n fer càrrec.

Els bancs d’aliments de les dues organitzacions que en gestionen al Principat -l’esmentada Càritas, per partida doble, a Andorra la Vella i a Sant Julià, i la Creu Roja Andorrana- viuen gràcies a les donacions de grans entitats, de grans corporacions que, per ara, permeten tenir els mínims coberts. Però hi ha productes que comencen a escassejar. I és que els usuaris d’aquestes bancs i, en general, les persones que s’atansen a demanar suport a les organitzacions esmentades, ja no són famílies desestructurades o temporers sense recursos. Cada cop més, les dificultats afecten a ciutadans integrats, arrelats, però que no arriben a final de mes producte de les condicions econòmiques que s’estan donant al país.

Arran del balanç fet per Crèdit Andorrà en relació amb les donacions que aquesta entitat bancària va fer durant el 2022 -la col·laboració es va concretar en la donació de 3,2 tones de productes a la botiga solidària de la Creu Roja Andorrana (7.413 unitats) i de 2,05 tones al Banc d’Aliments de Càritas Andorrana (2.750 unitats)- la coordinadora general d’aquesta darrera organització, Txiqui Bruna, fa balanç de tot plegat. I passa revista a la situació que s’estan trobant.

En aquest sentit, Bruna reconeix que l’atenció ha passat d’una funció més assistencial, a una altra de suport i contenció”. I ha afegit que “aquest recurs esdevé un alleujament econòmic per a les famílies, per tal que puguin assumir per elles mateixes altres obligacions, especialment en aquests moments que es comencen a patir les conseqüències de l’increment del cost de la vida”. Càritas Andorrana ha detectat que aquest increment està provocant una disminució de la renda de les persones i l’empobriment de les famílies, fins al punt d’afectar a les necessitats bàsiques. En aquest sentit, “està ocasionant que famílies amb un entorn familiar estable, sense una problemàtica social, que tenen feina i ingressos, els costa cada cop més arribar a final de mes. Han de començar a fer retallades en les seves despeses habituals i/o sol·liciten informació per accedir a les prestacions socials existents”, explica Bruna.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending