Campi qui pugui amb les guarderies

Fractura total entre els comuns i el Govern sobre la necessitat o no d’obrir les llars d’infants dilluns amb els centres privats tement pel seu futur

Una guarderia del Principat.
Una guarderia del Principat. ARXIU

L’anunci del Govern que dilluns que ve obriran les guarderies està causant un terratrèmol. La confirmació per part del ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que ha vingut a dir que a partir de la setmana vinent el sector, com a activitat empresarial, queda oberta i qui pugui o vulgui que obri i qui no, que no ho faci, ha acabat d’enverinar-ho tot plegat. La fractura entre els comuns i l’executiu és pràcticament total, mentre que les empreses privades s’ho miren com el parent pobre i tement pel seu futur.

Dilluns, el Govern encara tenia com a data d’obertura de les llars d’infants l’1 de juny. Ningú no pensava que seria abans. Ni en el sector públic ni en el privat. Però les pressions rebudes per l’executiu i el criteri economicista que des de fa temps ha suplert la teòrica priorització de la crisi sanitària estricta de l’inici de la pandèmia ho han engegat tot a rodar. O gairebé. Aquest dimarts Gallardo anunciava la posada en marxa de les escoles bressol i avui ho ha confirmat tot i sabent que la reunió haguda tant amb representants del sector privat com de les guarderies comunals no havia anat especialment bé.

L’executiu va enviar un protocol dictat pel ministeri de Salut, que és fonamentalment el que s’ha tractat aquest dimecres, del qual els comuns no n’havien tingut cap notícia abans i els privats pensaven que podrien consensuar. De fet, avui, tant els representants d’un sector com de l’altre haurien esbudellat pràcticament de dalt a baix el document per molt que representants de les guarderies privades l’han valorat molt bé des del “vessant sanitari”. Una altra cosa és que sigui assumible.

Des del sector privat s'assegura que “amb aquesta obertura i protocol indefinit no estem donant les garanties sociosanitàries que mereixen els infants per al 18 de maig”

Econòmicament, la immensa majoria d’empreses privades del sector consideren inviable poder aplicar el protocol en matèria de seguretat i prevenció que dicten les autoritats sanitàries. A més, i des del punt de vista afectiu, psicològic, ni el sector privat ni el públic no consideren que el millor sigui que els nens, infants, nadons, hagin de passar-se hores i hores amb unes persones que hauran d’anar vestides com si d’astronautes es tractessin. O poc menys. Aquest dijous tant els comuns com les llars privades han de presentar les seves alternatives. I divendres hi tornarà a haver una altra reunió. Fins a la data, però, serà un campi qui pugui.

Govern autoritza dilluns que ve l’obertura de nous sectors econòmics i ha de poder garantir que els fills dels assalariats d’aquells sectors tinguin un lloc on anar a raure. Si es fa cas a allò dit pel ministre Gallardo, les guarderies, en genèric, dilluns obren. Les que puguin o les que vulguin. Les que tinguin el material i les condicions necessàries, que tampoc no és una cosa evident. I si no obren dilluns ho faran dimarts, ha dit el titular d’Economia preocupat més per les pressions del teixit empresarial que, lamenten responsables comunals, les condicions amb què s’haurien de trobar els infants.

Imatge d'una guarderia.

Relacionat

L’anunci i les condicions d’obertura de les guarderies neguiteja els privats i indigna els comuns

Les empreses privades tenen molts dubtes. De fet, veuen en perill, molt en perill, la seva viabilitat de futur i, de fet, hi ha algunes empreses que estan convençudes que hi ha a algú, no saben qui, que ja els va bé que desapareguin, que quantes més llars d’infants privades tanquin, millor. Les condicions establertes en el protocol de Salut fan inviable l’obertura des del punt de vista socioemocional i també econòmic, segons les fonts consultades.

De fet, en un comunicat emès per un col·lectiu que agrupa algunes de les empreses del sector radicades al país s’hi manté que “amb aquesta obertura i protocol indefinit no estem donant les garanties sociosanitàries que mereixen els infants per al 18 de maig”, però alhora, i deixant clar que hi ha reunions pendents, remarquen que “volem que les nostres famílies puguin portar els seus infants a les escoles bressol que ho desitgin sense haver de formar part d’un cribratge d’infants”.

Encara no hi ha data per a la reobertura de guarderies.

Relacionat

Tres infants per aula i educador com a màxim en l'obertura de les guarderies prevista per dilluns

En certa manera això darrer entronca amb el parer subjectiu majoritari que es dóna als comuns. Les corporacions parroquials estarien en disposició, moltes, potser no totes, d’obrir dilluns. Les instal·lacions, almenys, estarien totes equipades. Però a partir d’aquí s’inicien altres interrogants. En no pocs casos, el personal de les guarderies alimenten de voluntaris els ‘stops labs’ que dilluns inicien la segona fase de tests d’anticossos. ¿Com ho faran sense sis, vuit, deu, dotze persones, en algunes parròquies?

Des del punt de vista de les ‘ganes’, del desig, totes les guarderies voldrien obrir. Les comunals també. Però les diverses fonts consultades han deixat clar que no a qualsevol preu, fins al punt que les declaracions de Jordi Gallardo donant per fet que dilluns s’obre i qui ho faci benvingut i qui no, doncs també, han deixat estupefactes els responsables del servei. “Pel que havíem parlat semblava clar que dilluns no obríem”, ha explicat un dirigent comunal a l’Altaveu. “Si hi ha un projecte de país, per què no esperem a la finalització del cribratge?”, hi afegeix una altra font comunal.

El comú d'Escaldes manté en una circular que "aquest protocol ens genera molts dubtes quant a poder garantir la seguretat i alhora el benestar dels infants”

“Nosaltres estem preparats per obrir, però veurem que fem; si podem fer-ho tots junts millor”, afirmen fonts del comú d’Andorra la Vella mentre que el comú d’Escaldes no ha tingut problema per enviar a les famílies una circular exposant-los, a la seva manera, la situació. “Us volem informar que estem treballant el protocol enviat per Govern dimarts al vespre. Aquest protocol ens genera molts dubtes quant a poder garantir la seguretat i alhora el benestar dels infants.” El dard és clar, però en certa manera el missatge és unànime entre guarderies públiques i, també, les privades.

La corporació escaldenca no té manies, per dir-ho així, de deixar clar que “el nostre objectiu és el de poder oferir-vos un servei que respongui a les vostres necessitats i alhora que permeti acollir els vostres infants amb el màxim de garanties de seguretat i benestar, per tant, no obrirem les escoles bressol si no podem garantir aquest objectiu”. I anuncia una roda de contactes amb les famílies per veure quines necessitats tenen en relació amb la guarda dels infants i quines solucions s’hi poden trobar.

És a dir, l’embolic està servit. El xafarranxo de combat també hi és en tota regla i, ara per ara, el campi qui pugui és d’allò més gran. Els comuns, ho han admès diverses fonts de colors polítics diferents, també de la majoria governamental, comencen a estar cansats amb Govern. “Es va començar molt bé però ara els pot la precipitació acompanyada d’improvisació.” Fractura al canto. Divorci, almenys temporal, garantit.

Comentaris (3)

Trending