S’autoritza l'obertura dels casals d’avis i les cases pairals

Les persones que vulguin ingressar en un centre sociosanitari hauran de tenir una prova negativa de coronavirus feta dos dies abans de l’entrada a la residència com a molt tard

Una imatge d'arxiu de la casa pairal de la Massana.
Una imatge d'arxiu de la casa pairal de la Massana. COMÚ DE LA MASSANA

Els casals d’avis i les cases pairals aixequen la persiana novament aquest dimecres. Així ho autoritzat l’administració en vistes de la bona evolució del coronavirus. Això sí s’han d’atendre tot un seguit de mesures higièniques i de prevenció. Alhora, i també vinculat amb la gent gran, les persones que vulguin ingressar en un centre sociosanitari hauran de tenir una prova negativa de coronavirus feta dos dies abans de l’entrada a la residència com a molt tard.

El ministeris d’Economia i d’Afers Socials han emès noves recomanacions i instruccions després de la reunió del consell de ministres d’aquest dimecres. Segons alguns es recorda en alguns d’aquests avisos, els casals d’avis i les cases pairals són espais que tenen un paper molt rellevant en l’àmbit social i terapèutic per a la gent gran. Per això se n’autoritza l’obertura. Ara bé, la posada en marxa d’aquests espais “ha d’anar condicionada a l’aplicació de mesures que permetin minimitzar el risc de contagi del SARS-CoV-2 en un col·lectiu vulnerable a aquesta infecció”.

Les persones que ingressin en una residència estaran controlats a nivell de temperatura dos cops al dia durant catorze dies i en aquest termini de temps s'hauran d'estar en una habitació individual

Per això el Govern ha establert tot un seguit de premisses que s’han de mirar d’atendre i que afecten tant als usuaris dels serveis com als treballadors, una situació que també es dóna en el cas dels entre sociosanitaris i residències assistides per a la gent gran. Les recomanacions-exigències dictades pel ministeri d’Afers Socials en aquest cas afecta, per exemple, tant a noves persones que vulguin ingressar en aquells equipaments com nous professionals que hi vagin a treballar.

Tota persona que hagi d’ingressar en un centre sociosanitari ha de disposar d’una PCR o TMA negativa efectuada en un termini inferior als dos dies previs. Queda a criteri del professional mèdic del centre l’excepció de la demanda de la PCR/TMA als nous ingressos en cas que hagin passat la COVID-19 amb evidència de curació per dos PCR/TMA negatives, per catorze dies sense símptomes o amb presència d’IgG.

A més, i entre altres coses, es farà una vigilància passiva durant els catorze dies posteriors a l’ingrés. La vigilància passiva consisteix a efectuar control de temperatura dos cops al dia, vigilància de símptomes, ús d’habitació individual i respecte de la distància de seguretat amb la resta de residents. S’haurà de registrar en la història clínica del resident. Després dels primers deu dies s’efectuarà una PCR/TMA.

S'aixeca la prohibició que els residents en geriàtrics puguin fer sortides a l'exterior, ja sigui en conjunt o de manera individual; això sí, seguit tot un seguit de pautes que el ministeri d'Afers Socials ha fixat

El cas dels nous treballadors és pràcticament idèntic al que es requereix per als nous ingressos. S’estableixen també requisits sobre les sortides que facin els usuaris de les residències, demanant que es prioritzin llocs on es puguin extremar les mesures d’higiene. Això és un pas endavant, atès que fins ara estaven prohbidies aquestes sortides. Es regulen tant les sortides en conjunt com les individuals d'alguns dels residents que siguin tan autònoms que puguin anar a casa de familiars en algunes ocasions. En aquest cas la normativa estabeix un seguit de requisits a complr.

Si passa més de sis nits amb la família, per exemple, el resident en qüestió estarà obliga a fer-se una PCR o una TMA i a ser sotmès a l'esmentada vigilància passiva. "Es vol anar normalitzant la vida d'aquestes persones i les seves famílies", ha recordat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que ha explicat, per això, que s'han de seguir tot un seguit de mesures de seguretat i, alhora, es preveu en alguns casos la signatura d'una declaració jurada en què els usuaris es comprometen a seguir un seguit de maneres de fer. També es reclama als centres que tinguin a punt protocols que permetin sectoritzar els equipaments per poder aïllar tant el personal en les seves jornades de treball com els usuaris en cas d’una infecció.

Comentaris

Trending