Els viatges a Barcelona o Lleida es podrien fer a partir de dijous

La Generalitat ha fet al govern espanyol la proposta oficial del canvi de les dues regions sanitàries a fase 3, fet que permetria als andorrans la mobilitat per tota Catalunya des del dia 18

Vista de Barcelona des de l'escales del MNAC.
Vista de Barcelona des de l'escales del MNAC.

La Generalitat, a través del Procicat, ha fet la proposta formal al govern espanyol perquè les regions sanitàries de Barcelona i Lleida, les úniques que encara es troben en la fase 2 del desconfinament, puguin passar aquesta setmana a la 3. Això permetria la mobilitat per tota Catalunya, inclosos els ciutadans andorrans. En tot cas, el salt no seria immediat sinó que, si el ministeri de Sanitat ho accepta, seria a partir de dijous.

Tal com va avançar diumenge el president català, Quim Torra, el Procicat ha fet la proposta ja formal: vol que Lleida i Barcelona estiguin, a partir de dijous, en la fase 3. D’aquesta forma, s’unirien a la resta de Catalunya en la darrera fase de la desescalada. D’aquesta forma, s’eliminarien totalment les restriccions de mobilitat. És a dir, un resident a l’Alt Urgell podria viatjar a Barcelona i viceversa. I, també, els ciutadans andorrans, tant nacionals com residents, que des del divendres tenen permís per passar al país veí del sud i moure’s per aquelles regions sanitàries en fase 3.

Un detall de la Sagrada Família, un dels símbols de Barcelona.

Relacionat

S’obre la porta a poder anar a Barcelona i Lleida abans del proper cap de setmana

Per defensar la petició, la conselleria de Salut argumenta el ritme a la baixa de l’evolució dels factors epidemiològics, bàsicament la incidència de nous contagis i la taxa reproductiva efectiva. També es justifica la mesura pel fet que l’impuls que s’ha donat a l’atenció primària ha millorat la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos, amb disposició de suficients proves PCR.

La decisió final està ara en mans del ministeri de Sanitat espanyol, que és qui ha d’acceptar o no la petició. Tot i això, tot fa pensar que la resposta serà afirmativa. En aquest sentit, cal recordar que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, fa dies que ve defensant que el salt de fase de la capital catalana es podia fer abans de la data inicialment prevista (22 de juny) i que té estreta relació amb Podem, un dels dos socis del govern de coalició que lidera Pedro Sánchez.

Comentaris

Trending