Els residents espanyols estan citats a les urnes aquest diumenge per ‘donar vida’ al desconegut CRE

Encara no mig centenar de vots s’han dipositat de forma anticipada en les instal·lacions del consolat, que espera recuperar un organisme que hauria de servir de corretja de transmissió amb la ciutadania

Les votacions finals són aquest diumenge al matí a la seu diplomàtica espanyola.
Les votacions finals són aquest diumenge al matí a la seu diplomàtica espanyola. Toni Solanelles

Dues candidatures concorren als comicis per constituir, després de gairebé una dècada sense estar-ho, el Consell de Residents Espanyols (CRE). Teòricament, unes 23.000 persones estan convocades a les urnes aquest diumenge. Però si s’arriben a alguns pocs centenars de vots prou es farà. El desconeixement del CRE i la seva utilitat és el principal maldecap que tenen aquells que concorren a unes eleccions descafeïnades del tot.

Formalment, les votacions es duran a terme a les instal·lacions diplomàtiques espanyoles, al carrer Prat de la Creu, en concret al consolat, entre les 9 del matí i les 2 de la tarda. S’ha de dur el passaport o el DNI i cal estar inscrit, des d’abans d’aquest octubre, al cens electoral de residents (CERA). L’urna no estarà buida del tot. Ja hi haurà alguns vots. Algunes desenes, sense arribar al mig centenar.

La missió principal del CRE és assessorar el consolat.

Relacionat

Els residents espanyols esperen recuperar aquest desembre el consell que ha d’assessorar el consolat

I és que la normativa electoral que regula les votacions dels CRE estableix que és possible votar per correu. Davant la pandèmia, però, s’ha modificat aquesta normativa i s’ha establert que aquella persona que acudís interessada en votar anticipadament o per correu, ho podria fer en aquell mateix moment si així ho desitjava. Aquest fet va ser possible fins aquest dijous.

DOS GRUPS

Dues llistes concorren als comicis. Inicialment n’havia de ser una de sola, però les persones que l’havien d’integrar no es van posar d’acord i hi va haver una mena de fractura que ha desembocat en dues candidatura. Una de molt presidencialista, liderada pel pediatre Gerardo Vizmanos, lligat políticament a VOX, i una altra de més transversal que encapçalen l’arquitecta Ana Sáenz i el resident jubilat Joan Casellas.

La primera candidatura s’ha denominat Alianza Española i parteix de la base que cal d’anar sí o sí de bracet amb tot allò que faci l’ambaixada i sobretot el consolat, que és l’organisme amb el qual hi ha vinculacions directes. El CRE té com a referent diplomàtic, per dir-ho d’alguna manera, el consolat. La segona llista, que es vol apolítica, es denomina Somos Españoles en Andorra i assegura que és més ‘rebel’, més reivindicativa. Col·laboració amb el consolat sí, però també proactivitat per tal que hi hagin qüestions (Imserso, activitat cultural…) que canviïn.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending