La relaxació de mesures antiCovid a Catalunya no inclou l’aixecament del confinament comarcal

La Generalitat i la majoria de comunitats autònomes, amb l’excepció de Madrid, s’inclinen per mantenir el tancament perimetral durant Setmana Santa i no permetre els desplaçaments turístics

Catalunya tornarà a restringir de forma important la mobilitat a partir de divendres.
Catalunya tornarà a restringir de forma important la mobilitat a partir de divendres. ARXIU

Catalunya relaxarà les mesures per frenar l’expansió del coronavirus, però en aquesta flexibilització no entrar, per ara, la mobilitat. Per tant, es mantindrà, almenys una setmana més, el confinament comarcal. Aquest, cal recordar, fa impossible l’arribada de turistes catalans a Andorra. A banda, la Generalitat defensa que de cara a Setmana Santa s’ha de mantenir el tancament perimetral, en el marc del debat existent entre les diferents comunitats autònomes espanyoles.

El Procicat s’ha reunit aquest dijous al matí per acabar de definir el nou decret de mesures per contenir la pandèmia, que han d’entrar en vigor a partir de dilluns vinent. Aquestes s'han fet oficials i afectaran especialment la restauració. Hi haurà una flexibilització en forma d’ampliació d’horaris: els establiments podran obrir ininterrompudament de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda.

El Procicat ha de confirmar aquest migdia un nou allargament del confinament comarcal que, a la pràctica, fa impossible que turistes catalans puguin arribar al Principat

En canvi, no es preveu, tal com ja va avançar la portaveu del govern català, Meritxdell Budó, tocar les limitacions de mobilitat. Es mantindrà el toc de queda, així com el tancament perimetral de la comunitat autònoma i el confinament comarcal. Per tant, a Andorra seguiran poden arribar únicament els residents a l’Alt Urgell.

La decisió del Procicat coincideix en ple debat a tota Espanya sobre què cal fer per Setmana Santa. La majoria de comunitats autònomes i el mateix govern central s’inclinen per mantenir les restriccions de mobilitat amb l’objectiu d’evitar una quarta onada. La gran excepció és Madrid, que pressiona perquè es permetin desplaçaments al·legant la necessitat de donar aire al sector turístic.

Si això es confirma, l’única opció que obriria la porta a l’arribada de turistes durant aquells dies estaria limitada als catalans. I dependria d’un aixecament del confinament comarcal que, aquesta setmana, Budó no va descartar. Això sí, sempre en funció de quina sigui l’evolució de les dades epidemiològiques a Catalunya. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha reconegut que “és una qüestió que tenim sobre la taula” tot advertint, però, que “encara no s’ha trebalat en el marc del Procicat”. Si això es confirma, l’única opció que obriria la porta a l’arribada de turistes durant aquells dies estaria limitada als catalans. I dependria d’un aixecament del confinament comarcal que, aquesta setmana, Budó no va descartar. Això sí, sempre en funció de quina sigui l’evolució de les dades epidemiològiques a Catalunya.

Les d’aquesta setmana, dijous inclòs, són positives. La taxa de reproducció es manté per sota l’1, en el 0,92, al mateix temps que es continuen reduint els ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives.

Comentaris (1)

Trending