El PS refusa la velocitat amb la qual Govern vol completar el procés d’adhesió a l’FMI

El grup parlamentari ha presentat una demanda d’empara a Sindicatura per evitar que els textos legals sobre l’entrada a l’organisme internacional es tramitin per la via d’urgència i denuncien que no tenen accés a tota la informació necessària

Susanna Vela i Pere López, consellers generals del PS, al ple del parlament.
Susanna Vela i Pere López, consellers generals del PS, al ple del parlament. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

El grup parlamentari socialdemòcrata no comparteix que la llei d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional així com l’acceptació del conveni constitutiu de l’organisme s’hagi tramitat amb el procediment d’urgència. Per això, ha presentat una demanda d’empara davant la Sindicatura perquè es revoqui la decisió. Des de la formació es denuncia que “el moment polític ple de reptes i d’urgències” actual “no pot justificar que no s’abordi amb la calma necessària decisions transcendentals per al nostre país” com formar part de l'FMI.

Els socialdemòcrates han explicat, mitjançant un comunicat, que l’objectiu de la petició és poder accedir a la informació del dossier d’adhesió a l’organisme internacional, documentació que, denuncien, no han pogut consultar “malgrat les nombroses peticions” i “el compromís reiterat del Govern” de trametre’l. Asseguren que “continuem sense disposar de la informació necessària que ens permeti abordar un posicionament relatiu a l’adhesió a l’FMI” i, d’aquesta forma, “realitzar el debat necessari amb garanties” i preservar “el dret de tota la ciutadania a ser informada des de la diversitat i pluralitat polítiques per tal que pugui conformar la seva pròpia opinió davant de decisions d’aital transcendència”.

La principal bancada de l’oposició recorda “la imprecisió de les diverses, i sovint contradictòries, informacions aparegudes en relació al cost de l’adhesió”

En la petició d'empara elevat a l’òrgan rector de la cambra, els signants posen en relleu que “l’accés a la informació és la pedra angular que permet als consellers i a les conselleres generals exercir amb rigor la tasca d’impuls i de control de l’acció política del Govern que ens encomana l’article 50 de la nostra Constitució”. Per això, consideren que el fet que s’hagi demanat en reiterades ocasions la documentació sobre l’adhesió a l’FMI i encara no en disposin els obliga a denunciar “la impossibilitat d’assegurar les tasques que se’ns encomanen per l’ordenament jurídic andorrà”. A la vegada, apunten que “tampoc podem assegurar el compromís que tenim davant la ciutadania del nostre país d’aprofundir, per tal d’informar,  en l’aital transcendència de la decisió que ens ocupa”.

En aquest punt, el text de la demanda recorda “la imprecisió de les diverses, i sovint contradictòries, informacions aparegudes en relació amb el cost econòmic-financer de l’adhesió a l’FMI” i “l’obscuritat quant als efectes de la mateixa i a les obligacions que poden desprendre-s’hi per al nostre petit país”. Així mateix, els socialdemòcrates posen en relleu “el silenci del Govern pel que fa a l’impacte de l’adhesió en la nostra sobirania”.

La petició s’acompanya novament amb una demanda d’informació, que transcriu literalment la ja formulada l’any 2018 per l’actual president del grup parlamentari, Pere López, per la qual es demanen les actes de les reunions celebrades entre el Govern i l’FMI, així com la correspondència intercanviada i la informació tramesa entre les parts relativa als requeriments per ser membre de l’organisme.

Etiquetes

Comentaris

Trending