El PS denuncia l’aportació de dades “innecessàries” a l’FMI per part de Govern

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional i dijous es debatrà al Consell General per trobar respostes a “les presses i l’opacitat” de la majoria

Els consellers Roger Padreny i Pere Lòpez, aquest dimarts al Consell General
Els consellers Roger Padreny i Pere Lòpez, aquest dimarts al Consell General Cristian Cortés

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López i el conseller general de la formació política, Roger Padreny han presentat aquest dimarts al Consell General un total de 21 esmenes de modificació i una d’addició al projecte de llei d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) -que se sumen a l’esmena a la totalitat-. Amb aquesta acció, la formació vermella vol trobar respostes a perquè Govern considera necessari formar part de l’organisme i perquè s’està duent a terme sense consultar-ho amb la societat, de manera “massa ràpida i amb opacitat”.

“El projecte necessita debat. Una llei tan important afecta la sobirania nacional i es vol que el Consell General no participi i no pugui exercir les seves funcions. Hi ha una tramitació opaca amb un calendari estret, dins d’un context marcat per la crisi sanitària. És una qüestió que mereix una consulta popular als ciutadans perquè té molta trascendència. Que siguin ells qui decideixin”, ha defensat el president del grup.

El PS argumenta que els preocupa la informació fiscal, pressupostària, financera i de política interior que ja s’ha enviat al fons perquè “l’FMI realitza ingerències i intervencions a la política nacional allà on intervé”.

En aquest sentit, el PS argumenta que l’FMI realitza ingerències i intervencions a la política nacional allà on intervé.Ens preocupa la informació fiscal, pressupostària, financera i de política interior que ja s’ha enviat al fons, unes dades que han estat negades al Consell General. El que nosaltres demanem és si volem realment posar al país a disposició de l’FMI i que apliqui mesures com ara la rebaixa de drets de jubilació, la privatització de FEDA i Andorra Telecom o la rebaixa dels sous públics”, ha argumentat López.

El conseller també ha defensat que “s’havia promès que hi hauria accés al Banc Central Europeu i altres fórmules de tindre un prestador de darrera instància, l’establiment de relacions de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) amb els bancs centrals d’altres països i la creació d’una comissió sobre el nostre sistema financer. Tot això són qüestions no resoltes i són els veritables deures”.

Així doncs, Padreny ha detallat que les esmenes proposen fixar un import màxim de 25 milions d’euros per l’adhesió i de 75 milions com a promesa de pagament per l’afiliació, atorgar només documentació estrictament vinculada al conveni i que no posi en risc la sobirania del país i garantir que sigui el Consell General qui autoritzi al Ministeri de Finances a realitzar les operacions i transaccions a l’FMI, entre altres coses.

Etiquetes

Comentaris

Trending