El primer ministre de Liechtenstein recomana a Andorra consolidar l’acord d’associació amb Europa

Durant una trobada amb el cap de Govern s’ha tractat les negociacions i s’han remarcat les similituds en les particularitats d’ambdós països, així com la importància de comptar amb una bona aliança

El primer ministre de Liechtenstein i el cap de Govern.
El primer ministre de Liechtenstein i el cap de Govern. SFGA

El primer ministre i ministre d’Afers Generals i de Finances de Liechtenstein, Daniel Risch, es troba a Andorra de visita oficial, donant continuïtat a les diferents reunions que es van produir al llarg de l’any passat. En aquesta ocasió s’ha destacat les converses que s’han mantingut al voltant de l’acord d’associació que el Principat negocia amb la Unió Europea. Risch ha recomanat “arribar a un bon acord”, parlant des de l’experiència del seu país, que forma part de l’espai econòmic europeu.

El procés d’aproximació a la Unió Europea que està realitzant Andorra ha estat tema central de la trobada entre Risch i el cap de Govern, Xavier Espot. Aquest darrer ha assenyalat que Liechtenstein és “l’exemple dels beneficis i avantatge que suposa aquest procés que estem treballant”. Tot i que el tipus d’acord que s’està plantejant per a Andorra és diferent, el fet que Liechtenstein faci 30 anys que forma part de l’espai econòmic europeu, a més de les similituds i particularitats equiparables a les del Principat fan que sigui un estat on emmirallar-se. “Tenim un marc de relació molt similar i les nostres especificitats”, ha remarcat Espot.

En aquest sentit, Risch ha explicat que, durant els 30 anys que dura el seu acord amb la Unió Europea, els resultats han estat positius. Segons el primer ministre, la població de Liechtenstein ha crescut un 30%, el 55% de les importacions es dirigeixen a estats de la UE i tenen un gran nombre de treballadors que són transfronterers. En el moment de prendre decisió, quan es va fer la consulta pública, el 55% de la població del país es va mostrar a favor d’aquesta adhesió. Durant la celebració del 25 aniversari, ha remarcat Risch, es va tornar a consultar als ciutadans i el percentatge havia augmentat fins al 75%. “Esperem que Andorra busqui una solució semblant o fins i tot millor a la nostra per a tenir relació amb la Unió Europea i que s’arribi a bon port”, ha puntualitzat Risch.

Així mateix, el primer ministre ha volgut llençar un missatge tranquil·litzador per als dubtes dels col·lectius professionals d’una possible intrusió amb l’acord d’associació. En el seu cas, segons ha explicat, hi ha mà d’obra que diàriament accedeix al país, duplicant així els llocs de treball. Aquesta situació, beneficiant-se de persones transfrontereres, és també beneficiós per a Àustria i Suïssa. “La mà d’obra pot venir a treballar, però no es pot establir perquè tenim un model de quota i és l’encaix perfecte per a nosaltres”, ha apuntat. Aquest model, de fet, és el que Andorra voldria replicar a l’acord d’associació.

Espot ha remarcat que aquest procés que s’està treballant amb Europa hauria de permetre a Andorra ser més estrictes per la inversió estrangera i, paral·lelament, acabar limitant el creixement urbanístic. Per fer aquesta afirmació el cap de Govern s’ha basat no únicament amb Liechtenstein, sinó també amb Malta, “cap aquí és on ha de caminar el país”. D’altra banda, també ha indicat que Liechtenstein ha demanat informació per al procés d’adherir-se al Fons Monetari Internacional, del qual el Principat ja forma part. També s’han tractat altres qüestions, sobretot el fet de mantenir una relació fluida i bilateral per poder cooperar.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending