El president portuguès, Rebelo de Sousa, visitarà Andorra el 10 de juny

Es trobarà amb els residents del seu país coincidint amb el Dia de Portugal, Camões i les Comunitats Portugueses

Marcelo Rebelo de Sousa.
Marcelo Rebelo de Sousa. ALTAVEU

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, viatjarà a Andorra per reunir-se amb la comunitat portuguesa amb motiu del 10 de juny, que aquest any se celebrarà també a Braga i Londres. Segons la sol·licitud d'autorització per a aquests viatges a l'exterior, disponible al portal d'internet de l'Assemblea de la República, el cap d'Estat té previst sortir del 10 al 13 de juny per dirigir-se a Londres i Andorra. Rebelo de Sousa diu que anirà a Londres per participar a les celebracions del Dia de Portugal i a Andorra per a una trobada amb la comunitat portuguesa.

A principis de febrer es va anunciar oficialment que les celebracions del Dia de Portugal el 2022 es realitzaran a Braga i amb les comunitats portugueses del Regne Unit i Andorra. El constitucionalista Jorge Miranda va ser designat president del respectiu comitè organitzador. L'abril de l'any passat, el President de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, António Costa, van estar junts a Andorra, per participar a la 27a Cimera Iberoamericana. Al marge de la cimera, es van reunir amb membres de la comunitat portuguesa, que està composta per unes onze mil persones i representa al voltant del 14% de la població del Principat.

Quan va assumir la presidència, el 2016, Marcelo Rebelo de Sousa va llançar, amb el primer ministre, António Costa, i amb la participació de tots dos, un model inèdit de celebracions dobles del 10 de juny, primer a Portugal i més tard amb les comunitats portugueses a l'estranger. El 2016 es va celebrar el Dia de Portugal, Camões i les Comunitats Portugueses entre Lisboa i París, el 2017 entre Porto i Brasil, el 2018 entre Açores i Estats Units d'Amèrica i el 2019 entre Portalegre i Cap Verd.

El 2020, atesa l'evolució de la pandèmia de Covid-19, Marcelo Rebelo de Sousa va cancel·lar les celebracions del 10 de juny que estaven previstes per a Madeira i Sud-àfrica i va optar per marcar la data amb una cerimònia simbòlica al Monestir dels Jerònims, a Lisboa, amb només els dos ponents i sis convidats. El 2021, les celebracions del Dia de Portugal van tenir lloc a Madeira, amb una intensa programació durant tres dies.

Inicialment, estava previst que les celebracions del 10 de juny continuessin a Brussel·les, amb els portuguesos residint a Bèlgica, coincidint amb el final de la presidència portuguesa del Consell de la Unió Europea (UE), però aquest programa a l'estranger finalment es va cancel·lar a causa de la pandèmia.

L'aprovació de l'Assemblea de la República als viatges del cap d'Estat és una formalitat imposada per la Constitució, que estableix que el president de no pot sortir del territori nacional sense autorització del parlament.

Etiquetes

Comentaris

Trending