¿Pis franc a la Seu pagat per l’Estat espanyol perquè policies poguessin fer incursions a Andorra?

Un diputat de Junts posa sobre la taula, al Congrés, la possibilitat que amb fons reservats s’hagués mantingut un habitatge a la capital de l’Alt Urgell perquè agents espanyols poguessin fer investigacions al Principat

Josep Pagès durant una intervenció a la cambra espanyola.
Josep Pagès durant una intervenció a la cambra espanyola. ARXIU

¿Té o havia tingut la policia espanyola -el cos que s’escaigui- un pis franc a la Seu pagat per l’Estat perquè agents secrets, de tant en tant, sense haver de donar explicacions i amb discreció, poguessin fer incursions en territori andorrà i així mirar i remirar? La pregunta queda a l’aire. Però no és menor. L’ha fet un diputat de Junts, Josep Pagès, catedràtic de Dret Constitucional, en seu parlamentària espanyola.

Pagès li va fer la pregunta al comissari ja jubilat Enrique García Castaño, que durant la seva vida activa ha participat en multiplicitat d’operacions d’investigació de naturalesa secreta i d’alta sensibilitat. Des de terrorisme etarra a jihadista passant pel que fos. “Quan hi havia alguna qüestió que s’havia de desencallar, ens contactaven”, va explicar al Congrés espanyol el policia, que es va embolicar de mala manera quan va voler fer veure que participaven en causes judicialitzades però les seves intervencions no apareixien enlloc perquè ell i el seu equip eren com invisibles.

El comissari jubilat José Manuel Villarejo durant la compareixença al Congrés.

Relacionat

Villarejo apunta que la investigació del Sepblac a Banco Madrid va ser prospectiva

García Castaño, com José Manuel Villarejo abans, van comparèixer a la comissió parlamentària que investiga el finançament il·legal del PP i les suposades despeses públiques per encobrir aquell finançament il·lícit. El diputat de Junts va demanar a García Castaño per l’ ‘Operació Catalunya’, i en aquest marc va situar el pis franc per fer incursions cap a Andorra i fer investigacions o seguiments sense aixecar sospites.

El policia jubilat no va negar res. De fet, va donar a entendre que sí que havia fet algunes tasques emmarcades en el que públicament es denomina com a ‘Operació Catalunya’, però va recordar que aquest conjunt d’actuacions policials estan protegides per la llei de secrets oficials, igual com els fons reservats. Per tant, García Castaño va dir que si algú de la sala li aixecava la cobertura secreta que impedeix parlar de segons què, no tenia inconvenient en parlar-ne. Però en cas contrari, no diria res, com no va dir. Pagès va demanar si s’havien usat fons reservats per mantenir el pis franc de la Seu.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending