Cinc milions d’euros cada set anys perquè Andorra pugui sumar-se al programa Erasmus

Els operadors econòmics i socials del país coneixen a partir de l’experiència d’experts en la matèria els costos i les oportunitats de la cooperació que facilita Europa en cas d’arribar a una associació

Una de les ponències.
Una de les ponències. C. ESTEVE/SFGA

Que Andorra s’integrés al programa d’intercanvi d’estudiants Erasmus li costaria a l’Estat cinc milions d’euros cada set anys. Aquesta és una de les dades que s’ha revelat en el marc de les ponències que s’han fet aquest dilluns i que es faran els dos propers dies en relació amb els costos i les oportunitats que suposen els programes europeus als quals el Principat podria tenir accés si finalment tira endavant l’acord d’associació. Les jornades les organitza la secretaria d’Estat d’Afers Europeus en nom del pacte polític que impulsa les negociacions amb Brussel·les.

Experts de diversa índole -representants governamentals, institucionals, juristes experts en temàtica europea…- ofereixen el seu testimoni a agents econòmics, socials i polítics del país que volen estar al cas de la situació. El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat el darrer intervinent de la jornada i el que s’ha encarregat de clausurar-la, tot explicant que el capítol en matèria de cooperació amb Europa “està parcialment negociat” i que primer cal “tancar la negociació sobre les quatre llibertats i després abordar la cooperació”. Espot, entre altres coses, ha destacat “la necessitat de participar en un mercat més ampli per créixer, perquè les empreses puguin expandir-se i en algun cas per sobreviure”.

Intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, per clausurar la jornada.
Intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, per clausurar la jornada. Toni Solanelles

El mandatari governamental ha reconegut que l’associació amb Europa obligarà a “esforços d’adaptació per a molts sectors de l’economia i de la nostra societat”, alhora, però, ha glossat les oportunitats que poden suposar els programes, entre els quals ha citat l’Erasmus Plus o també el Poctefa. En tot cas, Espot ha avisat que en el moment de triar a quins programes adherir-se caldrà ser “estratègics” i ha celebrat, en qualsevol cas, que els qui més i millor ben parat en sortirien serien els joves, “els líders del futur”.

PROGRAMES

Justament, el programa Erasmus va totalment encarat a la població jove, estudiantil, i dóna molta visibilitat als països. És per aquí que podria interessar a Andorra com interessa, també, a Liechtenstein, tot i que econòmicament, de forma directa i explícita, no és rendible. El rendiment cal cercar-lo des d’altres perspectives que no sigui la financera. Tenint en compte l’aproximació feta a partir del que costa el programa als països adherits i als que fan part de l’Espai Econòmic Europeu, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, és qui ha quantificat en cinc milions d’euros el cost que tindria en set anys per a Andorra integrar-s’hi.

A partir de l’experiència i les aportacions dels participants en la primera de les tres jornades per acostar a l’empresariat les possibilitats de la cooperació amb Europa, Landry Riba ha afirmat que el que ha aixecat més interès és el programa Mercat Interior, dirigit a les petites i mitjanes empreses

En canvi, i per tenir sobre la taula dos programes molt distints també quant els costos, Riba ha exposat un projecte “molt plantejable” com el d’Europa Creativa, que té un cost de 500.000 euros per a set anys. A l’altre extrem s’hi situa Horitzó Europa, que si Andorra volgués formar part, integrar-se en les múltiples branques que té, podria suposar una despesa “inassumible” de 18 milions d’euros en set anys. A banda d’aquestes tres programes, per a Andorra Riba també ha citat el programa Live i el Mercat Interior.

El secretari d’Estat ha recordat que en el cas d’associar-se amb la UE, no cal pas començar amb tots els programes que es trobin interessants. Cada període es pot anar fent. De fet, hi ha estats que participen en un parell o tres de programes com a molt. Tot plegat ha dut Landry Riba, a partir de l’experiència i les aportacions dels participants en la primera de les tres jornades per acostar a l’empresariat les possibilitats de la cooperació amb Europa, a considerar que el que ha aixecat més interès és el Mercat Interior, molt encarat a petites i mitjanes empreses i a la seva modernització i digitalització.

Un dels programes als quals ja participa Andorra sense ser membre ni associat a la UE, perquè no cal, és el Poctefa. En el període 2014-2020 el Principat ha participat en 45 projectes que han suposat un desemborsament per l’Estat com a participant de 2,5 milions. El que no es pot quantificar, ha explicat Landry Riba, és “el revingut”. Però el secretari d’Estat està convençut, per l’aparença de la repercussió que ha tingut per exemple en el sector ramader, que s’ha superat la xifra esmentada i, per tant, el Poctefa hauria estat rendible.

BONA PARTICIPACIÓ

Landry Riba, en relació amb la jornada celebrada aquest dilluns, s’ha mostrat satisfet per resposta obtinguda. “La participació ha estat bona, amb una cinquantena de participants” per cada matèria tractada i mostrant interès. Segons el secretari d’Estat, dels inputs que rebin en aquestes jornades es podrà començar a veure quin són els projectes en què més pot interessar participar i, d’aquesta manera “afinar de manera més concreta”. Hores d’ara només hi ha algunes aproximacions. En tot cas, es va mirant de fer taca d’oli de què suposaria i quines possibilitats obre associar-se amb Europa. De fet, tant Espot com Riba han anunciat unes jornades específiques per a joves que es faran el mes que ve i on es vol copsar els neguits de les noves generacions donant per fet que, quan arribi el moment, ja tindran l’edat necessària per poder participar en el referèndum.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending