Els pagesos francesos cancel·len definitivament el tall de l’accés a Andorra aquest cap de setmana

Les negociacions contrarellotge han donat els seus fruits i els agricultors i ramaders han aconseguit que el govern francès es comprometi a donar-los una ajuda d’un milió d’euros per fer front a la sequera i millores en el control dels conreus

Els talls no es repetiran. ALTAVEU

Els comerciants del Pas de la Casa poden respirar tranquils. Ni a les 10 del matí ni a les 2 de la tarda. Els pagesos de la Cerdanya francesa han anul·lat definitivament les mobilitzacions previstes per aquest cap de setmana i no hi haurà tall de l’accés amb Andorra. Fonts sindicals han explicat que finalment s’ha arribat a un acord amb el govern gal, que els ha promès, entre altres, ajudes d’un milió d’euros per fer front a la sequera.

Els talls a la Croisade, punt d’enllaç de la RN-22 i la RN-320, no es repetiran aquest cap de setmana. Malgrat que inicialment els pagesos de la Cerdanya francesa, a diferència d’altres col·legues, mantenien la intenció de repetir la protesta, finalment les negociacions amb el govern gal han donat fruits i fa pocs minuts han anunciat que cancel·len de forma definitiva les mobilitzacions.

Les fonts sindicals consultades per l’Altaveu han exposat que el govern s’ha compromès a donar una ajuda d’un milió d’euros per la sequera als pagesos de la zona dels Pirineus Orientals i sobretot als de tres territoris: el Vallespir, Conflent i la Cerdanya francesa. El compromís els ha “tranquil·litzat molt” perquè segons les fonts consultades estan patint una sequera “molt important” i estan “molt preocupats” per la primavera ja que ni a Font-Romeu ni als Angles no hi ha gairebé neu que garanteixi reserves d’aigua.

Les mesures del govern francès no evitaran el tall a l’accés al Pas durant el cap de setmana

De la mateixa manera, des del departament dels Pirineus Orientals i la regió d’Occitània també han arrencat el compromís de més ajudes.

Igualment, el Govern els ha garantit una millora en el sistema de control dels camps a través d’imatges per satèl·lit. Fins ara, les explotacions de la zona del Pirineu es queixaven de moltes equivocacions perquè es tracta majoritàriament d’explotacions petites i envoltades de muntanyes que feia difícil controls què s’hi havia sempre i què no, que al final és el que determinava els impostos a pagar. Ara, canviaran la manera de llegir les imatges per satèl·lit i creuen que ja no en sortiran tan perjudicats.

Finalment, també hi havia conflicte per la vacuna contra l’IBR (Rinotraqueítis Infecciosa Bovina), una malaltia que afecta les vaques. A França estaven obligats a vacunar però a Espanya no i tenint en compte la proximitat de les explotacions en els territoris frontereres, molt sovint els arribava IBR procedent d’Espanya i acabaven sancionats els pagesos gals. Les fonts sindicals han explicat que s’han obert converses entre el govern francès i l’espanyol per mirar “d’harmonitzar” els requeriments que fan als pagesos d’un costat i altre de la frontera.