La negociació política pels límits fronterers amb Espanya no començarà fins l’any que ve

El comitè tècnic format per equips dels dos estats reprèn el treball de camp, coincidint amb l’arribada del bon temps i el desgel, i l’anàlisi hauria de quedar enllestida a finals d’estiu

Ovelles al planell de la Tossa.
Ovelles al planell de la Tossa.

La delimitació dels límits fronterers entre Espanya i Andorra és un treball a llarg termini. Fins ara s’han acabat les fases 1, 2 i 3 de revisió del territori per part del comitè tècnic i aquest estiu es faran les fases 4 i 5, les últims que queden. Això ha de permetre tancar l’informe que inclourà els punts d’acord i desacord i que posteriorment s’elevarà a la comissió mixta entre els dos estats per iniciar la negociació política, un diàleg que no començarà fins al 2025.

La necessitat de revisar la frontera entre Andorra i Espanya va sorgir arran de la construcció i posada en marxa del parc solar del planell de la Tossa, a la zona de Pal. Agents Rurals de Catalunya van elaborar un informe que sentenciava que part del parc es trobava en territori català, és a dir, a Espanya. Des d’Andorra, òbviament, es defensa que la instal·lació no supera la frontera andorrana, però veient el desacord, es va decidir posar en marxa una revisió globals dels límits ja que el del planell de la Tossa no és l’únic punt en discussió entre els dos Estats.

De moment, però, tot ha estat treball tècnic. I de fet, encara no s’ha acabat. El comitè tècnic constituït entre els dos estats ha finalitzat les fases 1, 2 i 3, i encara queden pendents les 4 i la 5. Aquestes últimes són les que es duran a terme aquest estiu. Uns treballs que s’allarguen en el temps perquè la climatologia condiciona i fins que no arriba el desgel, no es poden fer determinades comprovacions.

Pérez-Desoy i el ballarí Jaime Puente, durant la presentació de l'espectacle.

Relacionat

Espanya confia culminar els treballs pels límits fronterers en “dos o tres anys”

Un cop el treball de camp s’acabi, s’elaborarà un informe que inclourà els punts d’acord i de desacord, que s’elevarà a la comissió mixta que hi ha entre els dos estats. L’última reunió de la comissió va ser el passat mes de març i des del Govern s’ha confirmat que no serà fins a final d’any o principis del que ve que està previst que es torni a reunir. Serà llavors, si es té l’informe, quan s’establirà el calendari de negociacions polítiques per arribar a acordar els límits definitius entre els dos països. Un procés que des de l’executiu també es reconeix que serà llarg.

De fet, preguntats per la qüestió, des de l’Institut Geogràfic Nacional espanyol, es deixa clar també que els treballs es troben “en una fase preliminar i tècnica” i no preveuen que acabin fins a “finals de l’any que ve”. Ni una part ni l’altra no avancen, de moment, si hi ha desacords o no en els punts revisats fins ara.

Per tenir el veredicte sobre si el parc solar del planell de la Tossa ocupa territori espanyol o no, doncs, tocarà paciència.

Comentaris (1)

Trending