Intenses converses per mirar d’assimilar Andorra a l’Alt Pirineu a partir de dilluns que ve

L’argumentació jurídica que avali que ciutadans d’un Estat travessin a un altre continua sent un escull complicat de salvar per tal de poder reobrir la frontera amb Espanya

Punt fronterer hispano-andorrà.
Punt fronterer hispano-andorrà. ARXIU

Les converses entre mandataris espanyols i andorrans per tal de mirar d’assolir l’encaix necessari que permeti reobrir la frontera del riu Runer continuen actives i són ben intenses. L’objectiu, encara que complexe segons que han confirmat les fonts consultades, és poder aconseguir que Espanya assimili Andorra a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran a partir de dilluns que ve, quan aquesta zona catalana, si no hi ha canvis, passarà a la fase 3 de la desescalada establerta a l’Estat veí del sud.

La pressió, ben entesa, entre els diversos actors intervinents va en el sentit de mirar de fer possible que el Principat ’s’integri’ a la zona pirinenca i avanci de forma paral·lela a les sis comarques catalanes que integren la regió. Hi continua havent l’escull jurídic, asseguren les fonts, de trobar l’argument necessari per justificar com pot ser que s’obre la frontera a un país tercer i, en canvi, no es permet la mobilitat entre comarques limítrofes pel fet de pertànyer a àrees de salut diferent o entre províncies.

Un cotxe de la policia andorrana a la zona fronterera amb Espanya.

Relacionat

L’obertura de la frontera amb Espanya haurà d’esperar

La fase 3 a la qual l’Alt Urgell, la Cerdanya, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran accediran dilluns permet una flexibilització de moviments i activitats dins de la mateixa unitat territorial -ja s’inclou en principi el concepte de província- ja molt elevada. Desapareixen les franges horàries per circular pel carrer, ja es pot anar a consumir a les barres dels bars, els aforaments dels restaurants s’amplien, els mercats ambulants poden funcionar amb normalitat, ja hi ha serveis turístics que es permet que es posin en marxa…

Si no s’aconsegueix d’ara a divendres accedir a aquesta equiparació amb l’Alt Urgell, la Cerdanya i les altres quatre comarques esmentades, la situació ja es complicarà i, probablement, ja no es podrà tractar la qüestió fins al cap de dues setmanes, quan es preveu que finalitzi l’estat d’alarma. Mentrestant, aquest dimarts estava previst que s’iniciessin converses formals entre el ministeri d’Afers Exteriors i els responsables de l’operatiu de desconfinament a França per mirar que igual que es permet l’accés de francesos al Principat, també els ciutadans andorrans puguin anar a territori francès.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending