Govern no descarta fer un estudi de les conseqüències d'un vot negatiu a l'Acord d’associació

Durant les reunions amb la delegació del Principat de Mònaco s'ha avaluat l'impacte que tindria un 'no'

Comentaris

Pierre Dartout i Xavier Espot aquest divendres a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra.
Pierre Dartout i Xavier Espot aquest divendres a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra. SFGA/CARLES ESTEVE

Andorra i Mònaco han signat aquest divendres un acord de cooperació durant la visita del ministre d'Estat Pierre Dartout. El cap de Govern en funcions, Xavier Espot ha confirmat que es farà un referèndum sobre l'Acord d'associació. "Tenim el compromís i ho recordarem durant la campanya electoral. Ha subratllat que encara hi ha aspectes del conveni que encara no sabem com quedarà resolt".

Espot ha reconegut que estan avaluant les conseqüències i l'impacte que pot tenir un vot negatiu dels ciutadans a l'Acord d'associació. En aquest sentit, ha comentat que hi ha punts que encara s'estan negociant com la lliure circulació de persones o el monopoli d'Andorra Telecom. Mònaco ha traslladat al govern que està fent un estudi sobre les conseqüències d'un possible 'no' a l'acord.

D'altra banda, ha dit que aquesta visita de les autoritats de Mònaco, palesa les bones relacions entre els dos països. S'han explorat projectes comuns. "És un marc global  que caldrà aprofundir en matèria d'empreses emergents o de digitalizació, sense oblidar el turisme", ha dit el cap de Govern en funcions tot avançant que la delegació de Mònaco farà una visita al sector de Soldeu-El Tarter.

La negociació de l'Acord d'associació ha centrat una bona part de les reunions "perquè és important harmonitzar les postures dels dos països i sumar forces en aquest moment clau de les negociacions amb la Unio Europea i que Andorra, Mònaco i San Marino puguin entrar a formar part de l'Espai Econòmic Europeu", ha afegit Espot qui ha recordat que Brussel·les ha de tenir en compte les especificitats de cada un d'aquests microestats.

Els dos mandataris han escenificat aquesta bona entesa entre els dos Estats anunciant que també tindran una veu comuna a les properes reunions previstes de la Comunitat Política Europea (CPE). “És un escenari privilegiat per interlocutar amb els mandataris dels principals països europeus”, ha apuntat el cap de Govern, “on exposar el punt de vista dels petits estats”.

La CPE és un nou fòrum de debat, creat a petició del president francès Emmanuel Macron, amb l’objectiu de proporcionar una plataforma de coordinació de polítiques per als països de tot el continent europeu. Les reunions aquest 2023 seran a Chisinau i Granada. Pierre Dartout ha explicat que "Andorra i Mònaco som petits països però no hem de tenir cap complex d'inferioritat i que som grans receptors de turisme". Ha destacat el clima d'amistat i de cooperació i això es tradueix, segons el ministre, "en unes grans relacions en l'àmbit bilateral".

Ha opinat que la clau per a les negociacions amb la Unió Europea passa per "la cooperació, la coordinació i tenir confiança els uns amb els altres. Hem de coordinar.nos per avançar millor". Dartout ha destacat que "no volem ser membres de la Unió Europea, volem ser associats". Antic prefecte dels Pirineus Orientals, Dartout s'ha mostrat satisfet per estar a Andorra, un país on el català és l'idioma oficial.

La delegació andorrana l’han completat la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, el ministre de Finances i Portaveu en funcions, Cesar Marquina, el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres, i l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega. I la delegació monegasca l’han format la ministra de Relacions Exteriors i de la Cooperació, Isabelle Berro-Amadeï, l’alta comissària pels Afers Europeus, Isabelle Costa, i la consellera tècnica encarregada de la coordinació de la Cèl·lula Europa, Véronique Campana.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending