França autoritza la mobilitat entre Andorra i els departaments de l’Arieja i Pirineus Orientals

Els residents a aquestes regions podran venir a fer compres al Principat i també es permetran els moviments en sentit contrari

Els vehicles podran tornar a creuar la frontera francesa.
Els vehicles podran tornar a creuar la frontera francesa. Cristian Cortés

Des d’aquest mateix divendres, la frontera francesa ha recuperat una certa mobilitat. El govern gal ha acceptat que les persones residents als departaments de l’Arieja i dels Pirineus Orientals puguin accedir a Andorra i que la mesura sigui recíproca per als residents al Principat. Això sí, caldrà portar un certificat acreditatiu indicant que el motiu del desplaçament és fer compres. Des de l’executiu el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha valorat de forma molt positiva “l’esforç” fet des de París amb aquesta excepció que, evidentment, pot representat un respir pels comerciants del Pas de la Casa.

Es tracta d’una mesura que entra en vigor des d’aquest mateix divendres. És a dir, el cap de setmana ja podrien arribar ciutadans d’aquestes dues regions al país. Per això, Benazet ha volgut “agrair la sensibilitat de França i del Copríncep envers Andorra”. El titular de Salut destaca que “és una excepció que es fa a la situació actual i un gest que valorem molt, fruit de la bona col·laboració i de la negociació intensa que hem dut fins ara”.

Sobre Catalunya, Benazet s’ha mostrat confiat a poder aconseguir en pocs dies una solució per a l’equiparació amb l’Alt Urgell, que entén que es pot desvincular del salt al segon tram de la desescalada

El ministre ha remarcat que per fer els desplaçaments caldrà omplir un certificat acreditatiu que es podrà descarregar de les webs oficials franceses. També s’ha mostrat convençut que “de ben segur que ens ajudarà” i, per tant, “benvinguda sigui la proposta”.  De fet, ha volgut remarcar que “França, de moment, no permet mobilitat més enllà de 20 quilòmetres tret de casos concrets” i, per tant, ara “es pot venir a comprar”. Així, ha defensat que “fan un esforç notable perquè els veïns puguin venir a veure’ns i nosaltres hi puguem anar”.

La mesura pot donar aire als comerciants, amb la possibilitat que vinguin francesos a fer compres. Especialment, als del Pas de la Casa. El que es té clar és que cal evitar que un excés de visitants pugui suposar un risc de contagi. Per això, ha explicat, “el Govern preveu tots els protocols de seguretat perquè qui vingui mantingui el distanciament i les mesures de prevenció”. Benazet ha avançat que “ja treballem activament per tenir-ho tot a punt per si demà tinguéssim molts visitants francesos”.

Per tant, la de calenta ha arribat des de París. La de freda, per ara, continua venint de Barcelona, ja que la Generalitat segueix sense donar resposta a la petició d’equiparació entre Andorra i l’Alt Urgell, tot i que l’esperança es manté. “De la mateixa manera que l’activitat diplomàtica ha estat estreta amb França, també hi ha converses amb Catalunya. Esperem que en pocs dies puguem avançar amb alguna solució”, ha comentat Benazet, que entén que no necessàriament caldria esperar que el govern català decidís saltar al segon tram del seu procés de desescalada. “Una cosa és que ens equiparin des d’un punt de vista de gestió de la pandèmia i una altra que ells facin el pas a una fase següent”, ha indicat.  

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending