Exteriors controla vint ciutadans d’Andorra afectats pel fort terratrèmol al Marroc

Al llarg de les darreres hores, persones que es trobaven de viatge a Marràqueix, ciutat turística que ha patit les conseqüències del sisme, han anat contactant amb el telèfon d’emergències consulars; totes es troben bé i s’espera que puguin tornar en breu al país

Danys als carrers de Marràqueix.
Danys als carrers de Marràqueix. I.F.C.

Un fort terratrèmol, de 7 graus de magnitud ha sacsejat la passada nit el Marroc. Un dels llocs més afectats ha estat la ciutat de Marràqueix, un dels llocs turístics del país. De moment, el sisme ha causat més de 1.000 morts i nombrosos ferits. També ha afectat molts viatgers que es trobaven de vacances a la zona. Entre ells, fins a una vintena de ciutadans andorrans dels quals el ministeri d’Afers Exteriors ja està fent el seguiment. S’espera que tots ells puguin tornar al país els pròxims dies.

El moviment tel·lúric ha tingut lloc a les onze de la nit, hora local, una més a Andorra. I ha estat potent. Molt potent. De magnitud 7. L’epicentre s’ha produït a la població d’Ighil, a 63 quilòmetres al sud-oest de Marràqueix i a una profunditat de 18. A banda de la ciutat turística, també s’han vist fortament colpejades localitats com Al Hauz, Tarudant, Chichaua o Uarzazat.

La força del moviment sísmic ha generat enormes destrosses. Són molts els edificis que s’han vingut a baix. I molts altres han quedat seriosament afectats. També punts d’atractiu turístic com la mesquita de Bad Allan, un dels minarets de la qual s’ha enfonsat.

I més enllà dels danys materials, la preocupació se centra ara en els personals. Els primers recomptes apuntaven a 820 víctimes mortals. I prop de 700, la dada de ferits, molts d’ells de gravetat. Al cap de poques hores, però, ja eren 1.037 els morts i un miler els ferits, la meitat dels quals molt greus. I els equips d'emergències buscaven més víctimes sota les runes.

PHOTO 2023 09 09 12 27 37
Efecte del terratrèmol en un dels barris Marràqueix. | I. F. C.

I, com s’ha dit, un dels llocs més afectats ha estat Marràqueix, que aquests dies encara albergava una gran quantitat de turistes. Entre ells, alguns andorrans que, justament, aprofitaven els darrers dies de vacances, en especial els festius de Meritxell. Al llarg del matí, i a través del telèfon d’emergències consulars (+376 324 292) que Govern ha recordat a través de missatges a xarxes socials, els afectats han anat contactant-hi per explicar la seva situació. Amb el pas de les hores, s’ha pogut controlar la presència, de moment, de vint persones del país.

Hi ha casuístiques diferents. Des de famílies que viatjaven plegades, com una de quatre membres, a gent que anava en grup amb gent d’altres nacionalitats. En tots els casos, la millor notícia és que, més enllà de l’ensurt, totes es troben bé. També han pogut contactar amb els parents del Principat i, ara, estan pendents de com gestionar el retorn.

Justament, segons les fonts consultades, s’apunta que la majoria d’ells tenien vols de tornada reservats al llarg del cap de setmana, coincidint amb el final de les vacances. Per això, es confia que en un termini breu de temps tots puguin tornar. Alguns, amb avions reservats per més tard, sí que estan intentant avançant-los.

Des de Govern s’ha explicat que es fa el seguiment de la situació. Si fos necessari i es constata que es complica en algun cas la tornada, s’activarien recursos per donar el suport que sigui necessari.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending