Govern i la Seu mantenen contactes oberts per mirar d’avançar ‘l’obertura’ al 7 de desembre

Espot celebra que si sanitàriament la situació no empitjora Catalunya deixi sense efecte el confinament perimetral el 21 de desembre i sense donar res per fet ni molt menys es mostra esperançat que s’equipari Andorra amb l’Alt Urgell

El cap de Govern, Xavier Espot, valorant la situació.
El cap de Govern, Xavier Espot, valorant la situació. Toni Solanelles

El Govern i l’Ajuntament de la Seu mantenen oberts tots els canals de negociació amb la Generalitat per intentar que Andorra s’equipari a l’Alt Urgell i les restriccions de mobilitat es puguin aixecar, entre setmana, des del 7 de desembre si es van complint les fases del pla de desescalada del govern català. El màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, que ha celebrat que almenys a partir del 21 de desembre si l’evolució epidemiològica no empitjora es pugui restablir la circulació, ha afirmat que “és factible” que hi hagi la inclusió del Principat en l’àrea pirinenca o, almenys, en la de l’Alt Urgell.

Espot ha reconegut l’esforç fet les darreres hores per molts agents, i no només polítics o públics com els ministres del Govern, el consell comarcal de l’Alt Urgell o l’ambaixada d’Espanya a Andorra, també per diversos integrants del sector privat andorrà que han fet un “acte de patriotisme”, per fer entendre a Catalunya la situació i contribuir a evitar que el confinament perimetral català no s’obrís fins al 18 de gener. El cert és que el tancament no només s’obre per Andorra. S’obre en general perquè a Catalunya hi ha hagut molta pressió de les cases regionals.

El cap de l’executiu reconeix que els contactes del sector privat andorrà han estat tant o més importants que les converses dels poders públics per convèncer la Generalitat

Sia com vulgui, el cap de Govern ha celebrat la decisió de la Generalitat i la referència que ha tingut en relació a Andorra el vicepresident català, Pere Aragonès, durant la compareixença conjunta amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó. “Com a mínim salvem les festes de Nadal”, ha dit el cap de Govern, afegint que “tots volem vetllar per una bona gestió sanitària i tampoc no volíem forçar massa la màquina” malgrat que els contactes, com també ha recordat l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, resten oberts amb el govern català.

Espot ha explicat que econòmicament, socialment i fins i tot emocionalment, pels lligams amb Catalunya que tenen molts andorrans i residents, era molt important que es pogués restablir el pas abans de Nadal. “Hem de ser optimistes, farem un esforç molt important aquest desembre. Perdem una part significativa del mes però ho fem per fer un salt endavant millor”, ha remarcat el cap de l’executiu, que ha explicat que s’ha exposat a la Generalitat les excel·lents relacions de veïnatge que hi ha especialment amb l’Alt Urgell i el suport econòmic i sanitari que es dóna. S’han fet 1.800 TMA a persones directament vinculades a la comarca veïna, ha remarcat Espot.

Mesures equivalents

El conjunt d’arguments continuen sobre la taula per negociar una major anticipació de l’obertura. Encara que “Catalunya no ha exigit res”, el Principat sí que ha assegurat que les mesures en matèria sanitària estarien alineades amb el territori veí per no procedir a una competència deslleial. L’oci nocturn, per exemple, continuarà tancat a Andorra malgrat que de cap manera es planteja promoure un toc de queda com el que es mantindrà a Catalunya, almenys, fins a mitjan gener. Que les gestions que s’estan fent ara per “anticipar l’arribada de visitants residents a Catalunya” no arribin a bon port no trauran valor a la decisió anunciada aquest dijous.

Ara, la feina no ha acabat. “Les nostres converses no finalitzen avui; tenim un diàleg que ara continuarà, es faran trucades i desplaçaments per intentar anar un pas més enllà i assolir una solució similar a la del primer desconfinament”, ha explicat. És a dir, que es consideri Andorra com a part de l’Alt Urgell, fet que permetria avançar el moviment transfronterer, com a mínim entre setmana. El cap de setmana hi haurà un confinament que passarà a ser de municipal a comarcal, amb la qual cosa, de donar-se l’equiparació, entre setmana es podria circular indistintament entre el 7 i el 21 de desembre per Andorra i l’Alt Urgell.

El màxim mandatari governamental afirma que “estem a l’expectativa” del que facin les autoritats franceses i admet que a Prat de la Creu “no tenim gaire informació”

Amb tot, i malgrat reconèixer que tot i obrir el 21 de desembre l’economia del Principat es veurà ressentida i, per tant, el Govern haurà de continuar injectant ajuts des d’ara i fins que es restableixi la mobilitat, Xavier Espot ha augurat que des de l’inici de desembre “podem activar la temporada d’esquí” si el temps acompanya, perquè de moment la neu no ha fet acte de presència, i “donar una mica d’oxigen” al teixit empresarial i comercial a partir de visitants procedents d’aquelles comunitats espanyoles que no tenen restringides la mobilitat.

Espot ha assegurat que feia dies que es mantenien contactes amb discreció i des del més estricte “respecte i lleialtat”. Però el cert és que quan se li ha demanat per la situació respecte de França ha ressortit el que és. “Estem a l’expectativa”, ha reconegut el cap de Govern. “Hores d’ara no tenim massa més informació”, hi ha afegit explicant que s’espera la compareixença del president de la República, Emmanuel Macron, i del primer ministre francès, Jean Castex, per saber per on van els trets.

En definitiva, que fins que no es mouen els veïns, no hi ha res a fer. Sort encara que les lluites internes catalanes van fer que aflorés l’esborrany que va deixar veure quines eren les intencions catalanes. Caldrà veure si a París se’ls escapa alguna cosa abans d’hora. I si a Barcelona no sempre estan gaire contents amb Andorra, hores d’ara a la capital francesa encara hi ha més malestar amb alguns dels moviments que s’han fet a Prat de la Creu durant la gestió de la pandèmia -i els moviments financers que s’han pretès- i més enllà.

Comentaris (3)

Trending