Espot demana suport a Letònia en el procés negociador amb la Unió Europea

Tots dos països acorden avançar en la signatura d’un conveni per evitar la doble imposició, mentre que Imma Tor trasllada al govern d’Emirats Àrabs Units que es participarà “al més alt nivell” en la COP 28 que acollirà el país, un dels principals productors de petroli, al novembre

Rinkevick i Espot saludant-se.
Rinkevick i Espot saludant-se. SFGA

Aprofitant la seva estada a Nova York per participar a l’assemblea general de Nacions Unides (ONU) el cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut reunions bilaterals amb diferents mandataris. Entre elles, el president de Letònia, Estat membre de la Unió Europea, amb qui ha abordat l’estat del procés de negociació de l’acord d’associació. Amb Edgards Rinkevick han valorat l’actual situació i també han acordat avançar en les converses per signar un conveni de doble imposició (CDI) entre els dos països.

En la trobada, i segons s’indica en un comunicat, Espot ha compartit amb el mandatari letó el procés d’aproximació que porta a terme Andorra. Tots dos s’han mostrat d’acord en el fet que els pròxims mesos són claus per poder tancar el text definitiu, malgrat les incerteses que aquest aixeca al Principat. Rinkevick hauria mostrat el suport a Andorra i ha coincidit amb el cap de Govern en el fet que suposa “una finestra d’oportunitat per a la diversificació de l’economia andorrana”.

En la trobada, també s’ha abordat la cooperació financera entre els dos Estats. De la reunió surt la decisió de posar en contacte als ministres de Finances per avançar en la signatura d’un CDI.

Durant la jornada, Espot també ha mantingut una trobada amb el president de l’Assemblea General, Dennis Francis. Segons el comunicat, li ha traslladat una felicitació per la temàtica escollida, “Pau, prosperitat, progrés i sostenibilitat” i per l’aposta per reactivar i accelerar la implementació de l’Agenda 2030 amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Això es farà en una cimera al llarg d’aquest dimarts, durant el qual Espot intervindrà en la taula  que porta per títol "Unitat i solidaritat: reforçar el multilateralisme per cooperar donar suport, seguiment i revisió a l'Agenda 2030".

Tor   Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
Tor  amb Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors s’ha reunit amb el seu homòleg dels Emirats Àrabs Units, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Amb el tiet de l’actual president del país asiàtic -amb un respecte pels drets humans força dubtós-, Imma Tor han abordat els punts de discussió que s’abordaran a la Cimera del Canvi Climàtic, la 28a COP, que ha d’albergar al novembre l’Estat del Golf Pèrsic, un dels principals productors mundials de petroli. Des del Govern s’hauria confirmat la presència “al més alt nivell” en aquest esdeveniment i s’ha volgut refermar el compromís en la defensa del medi ambient i en la lluita contra l’escalfament global del planeta.

La primera jornada de treball a l’Assemblea General de les Nacions Unides ha finalitzat amb la participació d’Espot i Tor a la recepció oferta per Alemanya amb motiu del 50è aniversari de l’ingrés d’aquest país a les Nacions Unides. Tots dos han traslladat les felicitacions per l’efemèride al canceller, Olaf Scholtz, i a la titular d’Exteriors, Svenja Schulze.

Comentaris

Trending