Espot qualifica d’“èxit” la visita reial que ha permès Felip conèixer una Andorra “real i fidedigna”

El cap de Govern reitera que el viatge oficial dels reis d’Espanya és la “culminació de les bones relacions” bilaterals i exposa el suport veí en la lluita contra la repercussió de la pandèmia i l’acostament a la UE

El cap de Govern, Xavier Espot, donant compte del balanç de la visita a l'Era de Casa Rossell.
El cap de Govern, Xavier Espot, donant compte del balanç de la visita a l'Era de Casa Rossell. Toni Solanelles

“Autèntic èxit.” “Un plaer.” “Una nota molt positiva.” Són tres de les valoracions que ha deixat anar el cap de Govern, Xavier Espot, respecte de la visita dels reis d’Espanya al Principat. Una visita que ha estat “una fita històrica” que ha permès saldar “una assignatura pendent”. Mai abans cap monarca espanyol havia visitat Andorra com a tal. I Espot creu que el viatge, curt però intens, ha permès Felip i Letizia, els caps d’Estat d’Espanya “conèixer” una Andorra “real i fidedigna” i que va “més enllà d’imatges distorsionades”.

“S’han sentit còmodes, confortables.” “S’enduen un bon record; marxen amb la sensació d’haver estat molt ben acollits.” Són tres expressions més d’Espot en relació amb el sentiment que té sobre allò que han sentit els reis d’Espanya després d’una visita, ha tornat a remarcar el cap de Govern, que suposa “la culminació de les bones relacions” entre els dos països, especialment des de l’aprovació de la Constitució el 1993. Espot ha ressaltat el “grau de connexió i bona entesa” entre els dos estats i ha repassat molt detalladament tant els actes o trobades que s’han dut a terme durant les dues jornades de la visita com les qüestions d’interès bilateral.

El mandatari governamental creu que Felip i Letizia “s’han sentit còmodes, confortables” i que “s’enduen un bon record; marxen amb la sensació d’haver estat molt ben acollits”

Des dels permisos de treball a les col·laboracions en matèria fiscal, ha citat Espot, que també ha remarcat que Andorra sent el suport d’Espanya en la negociació de l’acord d’associació amb la UE sempre que les posicions “siguin defensables i raonables”. També ha remarcat el cap de Govern que es disposa del suport de França. “Comptem amb bons aliats, dos aliats poderosos”, ha remarcat Espot, en vista a un acord que ha de ser “clau per a la diversificació” econòmica andorrana.

Una diversificació que s’ha d’afrontar en plena crisi del coronavirus. S’hi va referir el rei Felip durant el discurs del sopar oficial d’aquest dijous. I Espot, que com va dir també durant la primera jornada la visita oficial ha arribat segons ell “en un moment òptim, en un moment oportú”, ha admès que els monarques espanyols són “molt conscients” de l’impacte que la pandèmia està deixant arreu, amb la qual cosa “és interessant que els països unim esforços per pal·liar” els efectes d’aquesta greu crisi, primer sanitària, després econòmica i social.

WhatsApp Image 2021 03 26 at 16.30.20
Xavier Espot fent la valoració.| RONNIE PINO

Sobretot davant l’interès dels mitjans espanyols, Xavier Espot també s’ha referit a la Cimera Iberoamericana i a la trobada híbrida que Andorra acollirà en menys d’un mes. Justament, ha explicat que una part de les delegacions vindran presencialment al Principat i que la majoria dels països estaran presents a la cita de manera telemàtica. El cap de Govern ha recordat que aquests dies ha estat una trobada bilateral i que en la Cimera es ressaltarà “el multilateralisme” que Andorra, segons Espot, “porta a l’ADN”.

I és que el mandatari governamental ha admès que el Principat té moltes coses per aprendre. Però també, ha assegurat, hi ha qüestions en què “nosaltres podem donar exemple”. I l’exemple que ha posat és la integració de les persones discapacitades en època escolar en aules ordinàries. Just el que se li va exposar des del ministeri d’Educació a la reina Letizia.

Comentaris (3)

Trending