Controls policials per assegurar que no entren a Espanya via Andorra ciutadans que no hi tenen dret

Aquest matí l’afluència de vehicles que pretenien sortir del Principat ha acabat generant retencions més importants per les comprovacions que els uniformats feien a la frontera

Imatge de les càmeres de Mobilitat aquesta tarda, enfocant el punt fronterer.
Imatge de les càmeres de Mobilitat aquesta tarda, enfocant el punt fronterer. mobilitat

Fins que la mobilitat no estigui normalitzada, els controls policials als punts fronterers seran més estrictes. D’aquí que aquest matí, a banda que el nombre de vehicles que pretenien sortir del Principat ha estat molt més notable del que ho està sent durant la tarda, s’hagin produït retencions força importants. I és que s’han intensificat els controls per assegurar que no entren en territori espanyol via Andorra ciutadans que no hi tenen dret. A la inversa també passa el mateix.

Hi ha hagut moments, aquest matí, quan el trànsit ha estat més intens, que tan agents espanyols com andorrans estaven fent controls. I això ha generat que hi haguessin vehicles que han hagut d’esperar gairebé una hora per recórrer poc més d’un quilòmetre. També és cert que alguns cotxes han hagut de donar mitja volta. I és que la situació als punts fronterers encara és excepcional.

Cal veure què passarà a partir de dilluns i, especialment, a partir del 22 de juny i de l’1 de juliol. Mentrestant, però, des d’Andorra, a Espanya només hi poden arribar ciutadans nacionals o residents formalment al Principat. I, a més, que només pretenguin anar a les comarques incloses en la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Això és, s’ha dit reiteradament, Alt Urgell, Cerdanya, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran.

Retencions a prop de la frontera del riu Runer.

Relacionat

Retencions per sortir del país pel riu Runer i per entrar pel Baladrà

Cal tenir en compte que Espanya ha atorgat una condició especial al Principat. Però aquesta situació és reversible en qualsevol moment si mai es comprovés un descontrol massiu o els controls pretenguessin confirmar que els cotxes andorrans fan cas omís als permisos actuals i més enllà de les comarques limítrofes els vehicles matriculats al Principat comencin a rodar més enllà d’on ara per ara es pot anar. Alhora, l’estatut especial només beneficia andorrans i ciutadans al país.

D’aquí, per exemple, que els controls pretenguin assegurar que no passin cap a Espanya ciutadans que hagin arribat al Principat via França, on hores d’ara no hi ha restriccions d’entrada al país. També al revés, quan es tracta d’entrar a Andorra, també hi ha casos que es revisen. El Principat té formalment la frontera oberta, però els ciutadans espanyols que viuen a l’Estat espanyol encara no poden creuar la frontera.

Comentaris (2)

Trending