La Cimera Iberoamericana serà semipresencial i tindrà lloc el 21 d’abril

Malgrat l’ajornament decidit l’any passat, no serà possible que representants dels 22 Estats membres estiguin físicament al Principat i tot just podran desplaçar-se els dels països més propers

Una reunió anterior d'àmbit sectorial de la Cimera.
Una reunió anterior d'àmbit sectorial de la Cimera.

Tal com es temia, la Cimera Iberoamericana quedarà molt per sota de les expectatives inicials per culpa de la pandèmia del coronavirus. La cita, que havia d’aplegar a Andorra nombrosos caps d’Estat i de govern del continent sud-americà i d’Espanya i Portugal, tindrà lloc el 21 d’abril, però de forma semipresencial. Només uns pocs mandataris es traslladaran al Principat, a conseqüència de les dificultats i els riscos que l’expansió de la Covid-19 impliquen per a la mobilitat.

La Cimera s’havia de celebrar la passada tardor però l’esclat de la pandèmia va fer saltar pels aires tots els plans. Ja l’estiu passat, es va optar per ajornar-la a la propera primavera. S’entenia que fer-la presencial era impossible i es volia esperar per veure si l’evolució de l’epidèmia era positiva. No ha estat així i, per tant, toca canviar els plans.

Feia dies que es donava per fet que, en cap cas, seria possible que a Andorra estiguessin representats de forma presencial els 22 països membres. Aquest dimarts, s’ha confirmat la data, 21 d’abril, i el fet que l’esdeveniment serà semipresencial. Es preveu que puguin viatjar al país mandataris dels països propers, com ara Espanya o Portugal. Entre ells, fonts diplomàtiques de l’Estat veí apuntaven fa uns dies que el rei Felip VI seria un dels que es desplaçaria al Principat.

Felip VI, en una reunió amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

Relacionat

Felip VI faria un viatge a Andorra previ a una Cimera que apunta a ser majoritàriament telemàtica

La Cimera tindrà dos eixos principals. Per un costat, la innovació per al desenvolupament sostenible. Per altra, com afrontar la recuperació un cop se superi la pandèmia del coronavirus.

La trobada, que reunirà els caps d’Estat i de govern dels 22 països iberoamericans, serà precedida per diverses reunions prèvies, com ara la de coordinadors nacionals i responsables de cooperació de la Conferència Iberoamericana (13 i 14 d’abril) o la de ministres d’Afers Exteriors (15 d’abril). També se celebrarà la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana, els dies 19 i 20.

Des que, l’any 2018, Andorra va assumir la presidència de la Cimera Iberoamericana, ha liderat una àmplia agenda de reunions de la Conferència Iberoamericana. En total, s’han dut a terme dotze trobades ministerials amb la participació dels 22 països.

Etiquetes

Comentaris

Trending