Catalunya atribueix a Madrid el vet al turisme cap a Andorra i insinua que anirà fins al 9 d’abril

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, recorda que el tancament perimetral de les comunitats es va acordar al Consell Interterritorial però no amaga que també consideren que fer una excepció amb el Principat “no seria just”

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol.
El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol.

La decisió de no permetre que els catalans, més enllà dels residents a l’Alt Urgell és conseqüència de l’acord assolit al Consell Interterritorial de les comunitats autònomes. Així ho ha explicat el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol que, a més ha insinuat que difícilment es canviarà. En aquest sentit, ha recordat que el pacte amb la resta d’executius regionals estableix que el tancament perimetral de cada territori s’ha d’allargar fins al 9 d’abril. Per tant, per Setmana Santa tampoc podrien arribar turistes.

“La política de fronteres és competència de l’Estat”, ha recordat el secretari de Salut en declaracions a TV3. I, en aquest marc, “el Consell Interterritorial va deixar clar que el perímetre de les comunitats s’havia de tancar”. I, ha avisat, l’acord no era només per dues setmanes, com el decret publicat dissabte al DOGC, sinó que va més enllà. Fins al 9 d’abril. És a dir, fins després de Setmana Santa.

Duana del riu Runer.

Relacionat

Catalunya fa oficial la prohibició de la mobilitat turística amb Andorra

Per tant, ha donat a entendre que la idea de la Generalitat és mantenir la prohibició de desplaçar-se fins a Andorra durant aquelles dates. Aquest fet suposaria per al sector turístic perdre també la darrera gran cita d’una temporada d’hivern que no té, fins ara, un altre qualificatiu que el de desastrosa.

Més enllà de la justificació del Consell Interterritorial, Ramentol no ha amagat que la Generalitat tampoc considera correcte permetre la mobilitat fins a Andorra. “La persona que viu a Sabadell tampoc pot anar cap a Sòria. Per què hem de fer un tracte diferent en aquest cas? Creiem que no seria just”, ha afirmat.

El que sí ha deixat clar és que es manté l’assimilació entre l’Alt Urgell i el Principat. “Les persones residents tenen assegurada la mobilitat”, ha remarcat. Tot i això ha recordat que aquesta excepció respon a les peculiars característiques de tots dos territoris i que no ha d’anar més enllà. “El motiu i així ho defensa Andorra i els poders locals de la comarca, és que els vincles familiars, territorials i culturals són tan estrets que la frontera és gairebé quelcom artificial”, ha comentat.

Comentaris (35)

Trending