Bartumeu alerta que “amb nou mesos no es pot acabar o només es pot acabar malament” amb la UE

L’excap de Govern reuneix diversos empresaris, polítics amb càrrec en diferents períodes i de diferents sensibilitats ideològiques i molts dels candidats de l’actual aliança socialdemòcrata en un acte per advertir que les negociacions sobre l’acord d’associació estan molt mal encarades

Jaume Bartumeu durant la seva exposició al Centre de Congressos.

“Cal evitar la precipitació.” “S’han de posar els dossiers sobre la taula, parlar amb totes les forces parlamentàries del Consell General i els sectors econòmics amb els assessors econòmics” i després acudir a Brussel·les a negociar “un bon acord”. Són, molt resumides, algunes de les receptes de l’excap de Govern Jaume Bartumeu en relació amb la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Bartumeu avisa que “amb nou mesos no es pot acabar o només es pot acabar malament” dites converses amb Brussel·les.

Bartumeu ha omplert de gom a gom la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. La massiva assistència -més de dues-centes persones, moltes dempeus- ha superat les expectatives de l’aliança socialdemòcrata que promovia l’acte, malgrat que l’únic protagonista era l’advocat i exmandatari executiu. Bartumeu ha demostrat la seva capacitat de convocatòria. L’acte formalment l’ha presidit, per dir-ho d’alguna manera, la síndica general, Roser Suñé, i hi han assistit des del representant del Copríncep francès, Pascal Escande, als cònsols menors d’Andorra la Vella i Escaldes -Miquel Canturri i Joaquim Dolsa, respectivament- o molts dels candidats de la coalició que formen PS SDP +.

La sala Consòrcia s'ha omplert de gom a gom.

Però hi havia una extensa representació del teixit empresarial del país i, sobretot, molts polítics o antics càrrecs nacionals o parroquials -una extensa delegació de Terceravia, per exemple- que poc o gens deuen històricament sintonitzar amb els socialdemòcrates però que probablement sí que veuen en Bartumeu l’home d’Estat. De fet, i lligant-ho amb això, l’exdirigent governamental ha reclamat que “la negociació sigui una qüestió realment de política d’Estat” i molt millor encarada del que ho està ara. Bartumeu ha deixat clar que és favorable a l’acord, però ha estat encara més rotund en asseverar que no s’està negociant bé i encara menys s’està essent transparent.

Jaume Bartumeu ha fet una pinzellada de la immensa majoria de temes que poden preocupar -sí, ha deixat clar que hi ha una immensa preocupació- en relació amb l’acord amb la UE. I ha evidenciat que hi ha qüestions que no seran pas un problema pel fet d’associar-se amb Europa sinó que ja són un gran inconvenient actual per problemes com l’habitatge o els salaris baixos. L’advocat i polític ha fet alguns panegírics històrics i s’ha referit a qüestions com les quotes, la lliure circulació de les persones, Andorra Telecom i el ‘roaming’, l’impacte en la Seguretat Social, la transitòria del tabac o les advertències i auditories que la Comissió Europea demana sobre el sector financer.

CONEIXEMENT DE CAUSA

Ja abans d’iniciar la xerrada, conduïda pel comunicador Albert Roig i que ha durat poc més d’una hora, Bartumeu havia explicat als periodistes que hi ha marge de maniobra per aconseguir un acord que reconegui més i millor les especificitats d’Andorra, però ha assegurat que cal “una mica més de coneixement de causa” en la matèria i ha afirmat que els negociadors actuals “necessiten millorar”. Ha deixat clar que “som favorables a un acord però defensem un bon acord”. Per això ha refusat “les presses” i “forçar el calendari o les costures” del pacte amb la UE.

L’acord “és gairebé indispensable” però “el país necessita un bon acord”. “Ens hem d’acostar a Europa perquè sí. Perquè si ens girem d’esquena a Europa els problemes seran greus”

Sobre la velocitat de la negociació s’hi ha referit després durant la xerrada. De fet, ha esmentat en almenys tres ocasions que no cal córrer i que no hi ha temps des d’ara fins a final d’any per aconseguir un bon acord, que és el que predica. Bartumeu, que ha assegurat que Europa no farà cap vestit a mida, també ha reclamat que Andorra ha de fer valer més les especificitats que reconeix el Tractat de Lisboa. Per a l’exmandatari governamental l’acord “és gairebé indispensable” però “el país necessita un bon acord”. “Ens hem d’acostar a Europa perquè sí. Perquè si ens girem d’esquena a Europa els problemes seran greus”.

Bartumeu ha defensat la feina feta durant l’acord duaner de Josep Pintat Solans o l’acord monetari que va negociar el govern que l’avui protagonista presidia i que “ens va salvar el sector financer” de l’impacte més greu encara que al seu entendre hauria tingut el ‘notice’ del FinCEN. El dirigent polític ara promotor de l’aliança socialdemòcrata que concorre a les eleccions del 2 d’abril ha vingut a dir que si aquells acords han persistit va ser perquè, d’una manera o altra, es van negociar amb sentit d’Estat i van assolir un consens -com la Constitució- que veu difícil que ara s’aconseguís tal i com s’està negociant amb Brussel·les.

PARLAR CLAR

No ho ha dit obertament, però Bartumeu s’ha queixat de manca de transparència i de nul·la voluntat governamental d’implicar tothom en la negociació. De compartir dossiers. De fer participar els sectors econòmics fins i tot en les converses amb la Comissió Europea. El president de Progressistes SDP ha avisat que “no aconseguirem tot el que demanem” i que no es pot pensar “que ens toca més del que realment ens hauria de tocar”. “Hem de parlar clar. Portem molt temps sense encarar el moll de l’ós de la negociació”, ha advertit Bartumeu, que ha afirmat que en la tessitura actual i amb el temps que falta per tancar un suposat acord, aquest “no és bo ni per a nosaltres ni per a Mònaco ni per a San Marino”.

Albert Roig i Jaume Bartumeu han mantingut com una mena de conversa.

L’exmandatari governamental ha considerat “traumàtiques” moltes de les observacions que s’inclouen en els informes, en els ‘non papers’, que la Comissió Europea ha anat enviant. L’últim refent als serveis financers. I ha deixat clar que en funció de com acabi l’acord amb Europa “els sectors econòmics patiran”. I és que l’associació amb la UE “ens ajudarà o ens maltractarà” i “si es planteja una negociació sobre la base de períodes transitoris ens passarà que si no es fan els estudis d’impactes i no hi ha preparació sector per sector quan arribem al final d’una transitòria ens arribarà l’aigua al coll”.

Jaume Bartumeu ha lamentat que no s’hagin fet encara a data d’avui els estudis d’impacte en relació amb què suposaria l’acord amb la UE i ha reclamat una actuació transversal sense batalles polítiques. A més, ha explicat que la posició negociadora andorrana està en una “situació ambigua hem de sortir d’aquesta ambigüitat”. “No es pot negar l’evidència” quan es negocia tot i que “hi ha coses que es poden modular”. Bartumeu ha reconegut que “no tenim gaire marge” de negociació però “és perfectament possible defensar el nostre interès nacional”. I hi ha afegit que “es pot tancar un bon acord d’associació per defensar Andorra” i cal fer-ho “respectant un calendari raonable i sense ultimàtums”.

EXEMPLES

Bartumeu ha parlat del sector financer i el fet que sembla que es vol deixar de banda l’acord monetari. Ha explicat que el sector bancari, per exemple, ha fet molts esforços, però el que planteja ara Europa és poc menys que inassumible o, almenys, no deixa Andorra en cap bona posició. Ha advertit, en relació amb els professionals liberals, que Brussel·les no tolerarà elements discriminatoris. I ho deia en relació al fet que no es pot exigir a nouvinguts que tinguin un cert nivell de català si aquest nivell no s’exigeix als residents.

També ha explicat que sobre "Andorra Telecom el que s’està discutint és el famós ‘roaming’; els turistes paguen una mena de taxa o peatge i jo no sé quins arguments tindrem per defensar-lo”. En aquest sentit ha deixat clar que els ingressos per la itinerància s’acabaran perdent i l’amoïna que l’operadora no tingui -o així ho creu- un pla de negoci alternatiu. “A mi no em preocupa tant que vingui un altre operador com que es mantingui el servei universal i que es pugui accedir al servei amb qualitat i tota tranquil·litat”.

“No podem pagar uns salaris no adequats al cost de vida de la població. No podem atreure talent de fora. I el nostre talent, els nostres joves que estudien fora, tampoc no tenen ni ganes ni perspectives de venir cap aquí”

L’excap de Govern ha lamentat que alguns diguin que Andorra anirà al col·lapse si hi ha acord amb Europa quan “potser avui ja tenim els serveis col·lapsats i encara no tenim acord d’associació”. I aquí ha aprofitat per dir que “no poden ser un país ‘low cost’”. “No podem pagar uns salaris no adequats al cost de vida de la població. No podem atreure talent de fora. I el nostre talent, els nostres joves que estudien fora, tampoc no tenen ni ganes ni perspectives de venir cap aquí” per qüestions com el preu de l’habitatge.

Bartumeu ha augurat perquè França i Espanya posin en pràctica els controls sistemàtics a les fronteres que algunes de les normatives més recents ja diuen que s’haurien de dur a terme i, d’aquesta manera, contribuir a la seguretat ciutadana, al control fronterer. I ha recordat que quant als permisos de treball, la UE “no acceptarà que es demani el certificat d’antecedents penals als ciutadans europeus”. Però és que, ha alertat novament el polític, l’actual règim de quotes “serà ineficaç perquè no tindrem gent per cobrir-les. El règim de quotes està quedant superat per l’evolució de l’economia andorrana”.

Els empresaris estan “preocupats i desinformats”, ha insistit el líder progressista. “Hi ha dies que no sabem on anem o a on ens porten.” “Si no canviem el procediment no funcionarà”, ha alertat també en nombroses ocasions. En fi, bany de masses per a Bartumeu, bany de realitat sobre les negociacions amb Europa.

Etiquetes: