Bartumeu i l’esperpent de la darrera reunió sobre el pacte d’Estat europeu

L’excap de Govern i representant de Progressistes-SDP en la trobada de la setmana passada en relació a l’acord d’associació lamenta que Concòrdia i Andorra Endavant es mantinguessin en la reunió i Espot els escoltés tot i els dubtes mostrats o la retirada anunciada

Jaume Bartumeu durant la reunió de la setmana passada.
Jaume Bartumeu durant la reunió de la setmana passada. SFGA

L’excap de Govern i representant de Progressistes-SDP en les reunions per al pacte d’Estat sobre la UE, Jaume Bartumeu, considera que la darrera trobada sobre la matèria “va ser un esperpent”. Sobretot, pel fet que els representants de Concòrdia i Andorra Endavant es mantinguessin a la taula i fessin aportacions tot i haver mostrat els seus dubtes sobre el pacte esmentat o, directament, anunciessin la seva retirada. També ha lamentat Bartumeu d’alguna manera la capacitat de lideratge del mandatari governamental, Xavier Espot.

Tal és l’enuig de Bartumeu que ja hauria advertit Espot i el secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, que si es mantenen segons quines maneres de fer o no s’avança en les matèries que realment són importants i s’exposa damunt la taula allò que hi ha, a ell no cal que l’esperin més. “Jo no tinc ni ganes ni cap necessitat de veure ‘powerpoints’ que parlen de banalitats”, ha indicat el dirigent polític, que va sortir “força preocupat” de la reunió. I ha demanat que es comencin a tractar sense dilacions aspectes crucials com poden ser l’assegurança d’atur per als fronterers, per exemple.

“Jo no tinc ni ganes ni cap necessitat de veure ‘powerpoints’ que parlen de banalitats”

I és que en la tercera revisió del text del pacte d’Estat, que ja és molt segons Bartumeu, els representants de Concòrdia van assegurar que no tenien clar si subscriure l’acord o no i que necessitaven més temps, i Carine Montaner directament va anunciar que ells es retiraven. Que no volien saber res del pacte d’Estat ni del format que es plantejava d’acord d’associació. Però malgrat tot, lamenta l’excap de Govern, Cerni Escalé i Carine Montaner van continuar tota la reunió i en lloc que Espot els convidés a marxar, que considera Bartumeu que és el que hauria d’haver passat.

I es van quedar a la sala i “opinaven, i perfilaven, retallaven i esmenaven un document que a ells no els hauria d’afectar”, explica el dirigent de Progressistes, ara en un segon pla en la formació però encara a primera fila en segons quines matèries. Bartumeu també considera kafkiana la demanda que Escalé i Montaner, i també la representant d’UL en algun moment, van fer sobre la necessitat que el Govern “sigui neutral” davant un eventual referèndum.

“Si jo he d’anar a fer campanya a favor del ‘sí’ a l’acord d’associació i el senyor Espot es manté neutre, no solament m’enfadaré sinó que hauré de donar un cop de peu a l’estufa”

Jaume Bartumeu ha assegurat que va deixar clar en la sala que és inconcebible que després de negociar un acord, el Govern s’hagi de quedar al marge. “Si jo he d’anar a fer campanya a favor del ‘sí’ a l’acord d’associació i el senyor Espot es manté neutre, no solament m’enfadaré sinó que hauré de donar un cop de peu a l’estufa”, ha afirmat gràficament i amb certa ironia el representant d’SDP en les reunions sobre Europa.

Igual no va comprendre tampoc Bartumeu, un altre element esperpèntic segons ell, que en l’ordre del dia s’hi inclogués un punt per avaluar la demanda del jurista i advocat Alfons Clavera per incorporar-se a les reunions del pacte d’Estat com a líder d’una agrupació d’electors. “I la senyora Carine Montaner, que acabava de dir que es retirava, anar dient que a ella li semblava bé que en Clavera participés de les reunions”.

Per al fins fa poc president de Progressistes-SDP, no hi ha res a avaluar. Des del moment que el Govern no ha convidat Clavera a cap trobada, és perquè el Govern no considera que l’agrupació d’electors tingui l’entitat suficient per poder acudir a les reunions, punt final, ha explicat un Bartumeu que admet que “vaig marxar molt emprenyat” i lamentant la poca capacitat de moderar i d’imposar-se del cap de Govern. “Espot no deia res o gairebé res”, assegura.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending