Aquest dijous entra en vigor al Principat el bloqueig d’actius de l’oligarquia russa

Govern ha de publicar un decret amb el llistat de les persones físiques o jurídiques objecte de restriccions mentre que els sectors financer i immobiliari avaluen que l’impacte serà força menor o fins i tot inapreciable

Vladimir Putin es prepara per a un discurs.
Vladimir Putin es prepara per a un discurs. ARXIU

La llei de sancions econòmiques internacionals que ha de servir, si fos el cas, per bloquejar actius de persones vinculades a l’oligarquia russa i bielorussa s’ha publicat aquest dimecres al BOPA. I entra en vigor aquest dijous. A partir d’ara caldrà identificar els béns susceptibles de limitacions o congelacions. I els sectors financer i immobiliari creuen que l’impacte serà força menor o fins i tot inapreciable.

De fet, i tal i com ho estableix la llei, el Govern hauria de publicitar una relació de subjectes en relació als quals cal aplicar les limitacions. “El decret del Govern que fixi les mesures restrictives aplicables ha d’incloure un annex amb el nom de la persona, de l’entitat o els altres subjectes de dret objecte de la restricció, així com una breu motivació”, recull el text aprovat fa uns dies al Consell General.

Par ara, aquest decret no ha estat publicat. Però hauria de recollir el llistat d’oligarques identificats especialment per la Unió Europea (UE), i que estan al tomb de 800 entre persones físiques i jurídiques. Segons les fonts financeres consultades, especialment els bancs ja han estat fent un escandall de possibles clients afectats. I no en resulten gaires. O pocs. Durant anys, la principal entitat bancària del país va tenir un equip comercial específic que treballava el client rus. I aquest equip es desplaçava periòdicament però de manera regular a Rússia per tractar amb els clients.

Xavier Espot ha anunciat la decisió sobre Rússia des del seu despatx.

Relacionat

Andorra s’apunta al bloqueig financer contra actius russos

Cal veure, però, si aquests ciutadans, molts dels quals han acabat fent inversions immobiliàries al Principat, estan identificats com a adeptes al règim liderat per Vladimir Putin i hi donen suport fins al punt d’aparèixer al llistat en qüestió, que oficiosament, segons les fonts, ja hauria corregut en alguns àmbits. Per això no hi ha la sensació que l’impacte hagi de ser gaire voluminós.

Amb tot, els russos més poderosos es mouen en entramats societaris difícils de desxifrar i, per tant, no se sap mai on hi pot haver una societat establerta i que en aquests moments de conflicte bèl·lic amb Ucraïna siguin susceptibles de ser bloquejades, congelades.

Comentaris (11)

Trending