Andorra s’apunta al bloqueig financer contra actius russos

El Govern prepara un projecte de llei per la via extrema urgència per poder congelar actius d’empreses o ciutadans russos que estiguin potencialment col·laborant amb el règim de Putin

Xavier Espot ha anunciat la decisió sobre Rússia des del seu despatx.
Xavier Espot ha anunciat la decisió sobre Rússia des del seu despatx. Toni Solanelles

“És una decisió política i una qüestió de principis.” D’aquesta manera el cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest migdia que Andorra se sumarà, si escau, al bloqueig financer impulsat per la comunitat internacional, i especialment per la Unió Europea (UE), contra béns i interessos russos. Per poder-ho fer, el Govern està treballant a contracorrent en un projecte de llei que segurament serà ad hoc i que el Consell General hauria d’aprovar divendres a través d’un procediment d’extrema urgència i necessitat.

Espot ha assegurat que no es preveu que la mesura tingui un gran impacte al Principat. De fet, no se sap si a Andorrà hi ha dipòsits d’algunes de les 50 empreses i 700 persones que la UE té identificats com a cooperadors del règim militar dirigit per Vladimir Putin. En tot cas, segons el màxim responsable de l’executiu, “fins i tot en el cas que hi hagi unes conseqüències econòmiques” en el fet d’haver de fer algun eventual bloqueig, aquelles “serien molt pitjors a llarg termini” en el cas que la guerra s’estengui.

Més enllà de la congelació de béns per combatre contra l’atac bèl·lic a Ucraïna, Espot ha apel·lat “a posar fi a la guerra” i ha fet una aposta ferma “per la resolució pacífica de conflictes”. Tanmateix ha deixat clar que una mesura com l’adoptada, la de participar de les sancions econòmiques a Rússia, “constitueix una novetat” per a Andorra ja que fins i tot en el cas de Crimea el 2014 el Principat s’havia quedat al marge. Però actualment “no s’entendria” que Andorra no es posés al costat del bàndol dels aliats més quan països tradicionalment neutrals com Suïssa i Suècia han decidit també obertament alinear-se en el cantó dels que adopten mesures contra Rússia per intentar per dissuadir Putin de les seves intencions bèl·liques.

SUPORT LEGAL

Malgrat que hi ha altres mesures que la comunitat internacional ha proposat d’adoptar contra Rússia -tancar l’espai aeri o deixar de fer exportacions-, és la congelació d’actius l’única que pot tenir alguna rellevància a Andorra. Espot ha afirmat que no tenir un banc central no serà cap problema malgrat no haver parlat amb les entitats bancàries. Sí que s’ha fet un treball tècnic amb l’Autoritat Financera (AFA) i la UIFAnd.

Xavier Espot durant la seva al·locució.
Xavier Espot durant la seva al·locució.

El cap de l’executiu ha afirmat que tant a l’OSCE com a les Nacions Unides, Andorra ja havia mostrat el seu acord “amb el paquet de mesures sancionadores”. Però que calia una mica de marge per “construir el suport legal”. Espot ha recordat que actualment només hi ha dos mecanismes per bloquejar béns: l’ordre judicial o els casos de suposat blanqueig de diners procedents del terrorisme. Finances, Exteriors i el gabinet jurídic treballen en un tercer escenari que hauria de rebre el suport de la cambra parlamentària divendres.

Espot ha assegurat que demà s’aprovarà el projecte de llei pel Govern i que en les properes hores es compartirà el text amb totes les forces parlamentàries per aconseguir un suport unànime, malgrat ser conscient que dins de la cambra hi ha “opinions minoritàries i discordants”. La intenció del Govern és “crear un marc jurídic que serveixi per a properes ocasions” si fos el cas. I no que sigui una norma ad hoc només per al cas rus. En tot cas, el mandatari governamental ha mostrat el seu total convenciment amb la decisió adoptada i el fet que l’atac de Rússia està fent unir Occident tot donant “un missatge d’esperança i d’optimisme”.

Comentaris (37)

Trending