Aquestes expectatives, ha vingut a dir Espot, “han de servir de palanca per aprofundir en els acords existents i desenvolupar nous acords”. El cap de Govern, que ha recordat que Andorra i els Emirats Àrabs Units “som dos països eminentment compromesos en la defensa de la pau, de la desmilitarització dels conflictes” o de la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica i la innovació, entre altres aspectes que ha citat, ha assegurat que la zona franca de la ciutat àrab “ens servirà d’exemple” per al Principat, a banda que “hi ha molts altres aspectes” dels Emirats “que ens interessen”.
Espot, al costat de Torres i la titular d’Exteriors, Maria Ubach, ha fet aquestes manifestacions durant la compareixença pública de balanç del Dia nacional d’Andorra dedicat a l’exposició universal de Dubai. El cap de Govern s’ha mostrat “profundament agraïts als Emirats Àrabs Units” alhora que, després de repassar alguns dels trets eminentment sabuts al Principat sobre el país, ha recordat que els lligams amb el país del llunyà orient “precedeixen aquesta exposició universal”.
El cap de Govern ha explicat que Andorra i els Emirats Àrabs “som dos països petits, països amb una dimensió humana que malgrat les nostres diferències, climatològiques, orogràfiques, culturals, també tenim molts aspectes que compartim, comuns”. I hi ha afegit que “volem potenciar coadjuvar i col·laborar en la resolució dels grans reptes globals que tenim la humanitat i particularment la transició energètica, la lluita del canvi climàtic i la diversificació econòmica des de la innovació i la sostenibilitat”.
Xavier Espot, que ha ressaltat l’interès dedicat pels Emirats Àrabs a Andorra, amb fins a quatre representants del seu govern mantenint trobades bilaterals amb membres de la delegació andorrana, ha ressaltat molt i molt aspectes com la voluntat dels dos països d’assolir la neutralitat del carboni el 2050. Per al cap de Govern s’ha de mirar quin impacte té la presència d’Andorra a l’exposició en “matèria econòmica, atracció de residents o intercanvis culturals i turístics”.
TURISME COMPLEMENTARI
Justament, el titular de Turisme ha remarcat que “a nivell turístic hem generat molt bones expectatives interès suscitat bona rebuda sinergies que ens beneficien els dos països” i ha recordat que hi ha un memoràndum d’entesa entre els dos estats “al qual se li ha de donar continuïtat”. En aquest sentit. Jordi Torres ha remarcat que cal explorar la complementarietat que hi pot haver “entre els dos països”.
Així, ha recordat que el mes d’agost, als Emirats Àrabs, hi fa una calor extrema. Seria aquell període un bon moment per mirar d’atraure públic àrab al Principat, en un moment en què sense fer el cru fred de l’hivern hi ha temperatures molt més suaus que les que pot fer a Dubai i permetre als ciutadans d’aquell país visitar la riquesa natural del Principat. De fet, el contenidor natural, paisatgístic, muntanyós, que és Andorra és un dels elements que es remarca al pavelló del Principat a Dubai.
Dubai ha viscut aquest divendres el Dia nacional d’Andorra, amb la participació d’una delegació política i econòmica molt important i amb l’escenificació de diverses mostres, especialment de dansa, ofertes pels diversos esbarts que hi ha al país i que han traslladat fins als Emirats una representació més que nodrida.
Comentaris (12)