Andorra, representant europea al comitè executiu de l’Aliança per a les Muntanyes

Ha estat escollida en la darrera jornada de la sisena reunió global de l’organisme, on s’ha aprovat una declaració amb el compromís de lluitar perquè la comunitat internacional entengui les especificitats d’aquests territoris

Comentaris

Calvó, durant un dels actes a les jornades d'Aspen.
Calvó, durant un dels actes a les jornades d'Aspen.

Andorra serà la representant d’Europa al comitè executiu de l’Aliança per a les Muntanyes. El Principat ha estat escollit durant la sessió de treball que s’ha celebrat aquest dijous a Aspen, amb la participació de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. En ella s’ha votat la renovació i composició de l’executiu. El mandat s’allargarà fins el 2026.

Segons ha explicat Govern mitjançant un comunicat, el comitè és l’òrgan de representació dels membres de l’Aliança per a les Muntanyes i els seus membres supervisen la preparació d’una estratègia quadriennal i una agenda general de dos anys per a l’organisme. “És  una oportunitat important per desenvolupar i compartir plans d'acció per protegir les muntanyes i el medi ambient, així com també per mostrar el posicionament ferm i decidit d’Andorra en aquesta matèria”, ha ressaltat Calvó després de la votació que ha tingut lloc en el marc de la sisena reunió global de l’Aliança.

Cada membre del comitè executiu representa un grup més ampli de membres i ha de contribuir al treball basant-se en un procés de consulta exhaustiu amb les respectives circumscripcions. L’òrgan es reuneix presencialment una vegada a l’any i entre 2 o 3 vegades virtualment. En total, compta amb 18 membres. De fet, abans ja s’ha celebrat la primera trobada amb la presència de Josep Casals, director del departament d’Agricultura, en  representació d’Andorra.

La delegació andorrana també ha estat part activa en la redacció de la declaració final de la reunió global, que s’ha acabat aprovant per unanimitat. El text posa en relleu la necessitat de seguir incrementant esforços per fer arribar les especificitats dels territoris de muntanya als organismes internacionals. Així també demana incrementar els esforços de tots els països per arribar a assolir els objectius marcats a l’Agenda 2030 per assegurar la conservació dels ecosistemes i comunitats d’aquestes regions.

La declaració recull que els països es comprometen a implicar la comunitat internacional per abordar els problemes dels països de muntanya, inclòs l'impacte del canvi climàtic, promoure la cooperació entre aquests Estats en l'àmbit de l’economia, el desenvolupament social, el medi ambient, la cultura, el turisme, la ciència i l’educació i fomentar els esforços per apoderar i permetre que els nens i els joves esdevinguin agents de canvi per al desenvolupament sostenible dels respectius territoris.

Etiquetes

Comentaris

Trending