Andorra i Mònaco acorden treballar per fer realitat un Memoràndum d'Acord d’Amistat i Cooperació

Els dos països, en plena negociació amb la Unió Europea, consideren oportú unir esforços per ser més forts, però mantenint les especificitats de cada territori

Ubach i Berro-Amadeï en la compareixença davant dels mitjans de comunicació.
Ubach i Berro-Amadeï en la compareixença davant dels mitjans de comunicació.

Andorra i Mònaco han acordat començar a treballar perquè un Memoràndum d'Acord d'Amistat i Cooperació sigui una realitat. Tot i això, la visita de la ministra de Relacions Exteriors i Cooperació de Mònaco, Isabelle Berro-Amadeï, s'ha centrat en l'acord d'associació i on s'ha pactat una trobada entre els caps negociadors, juntament amb el de San Marino, per analitzar la situació i el calendari; així com s'ha posat en relleu diferents col·laboracions vigents entre els dos països.

La visita de Berro-Amadeï, al Principat ha servit per certificar la voluntat, juntament amb la ministra d'Afers Exteriors andorrana Maria Ubach, de realitzar un Memoràndum d'Acord d'Amistat i Cooperació entre ambdós països, en la mateixa línia que el que té amb San Marino. Aquest hauria "d'estrènyer" encara més les bones relacions entre els dos estats, com ja es va demostrar fa uns dies en el viatge del ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, i el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, al país monegasc.

Un projecte embrionari, tot just s'ha començat a tractar en la reunió d'avui, però sense un calendari específic i és que, com ha puntualitzat Berro-Amadeï, "amb les bones relacions no ens cal. Tenim un diàleg fluid". De fet, des de les dues bandes han assegurat que "compartim reptes i prioritats" i que això permetrà que sigui molt més fàcil arribar a una entesa.

L’eix central de la trobada, però, ha estat l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, han pogut intercanviar punts de vista i experiències de com s’està duent a terme i s’ha previst que els caps negociadors dels tres estats es reuneixin a la tardor per fer el punt de situació i analitzarel calendari previst. Entre els aspectes que s’hauran de tractar, a partir de la tardor, hi ha el de lliure circulació de persones, capital i mercaderies; un capítol que Andorra, San Marino i Mònaco negociaran cadascun pel seu cantó.

“Cal sumar esforços per trobar l’encaix dels petits estats en un marc europeu complex”

Tant per Ubach com Berro-Amadeï, la unió dels tres països és clau per "sumar esforços per trobar l'encaix dels petits estats en un marc europeu complex". Tot i això, ha recordat que cadascun té les seves especificitats i que aquestes s'han de mantenir. Com a exemple, la ministra monegasca ha indicat que "el 97% de les persones que treballen en el sector privat viuen fora del país" el que es tradueix que cada dia unes "45.000 persones entrin i surtin de Mònaco".

D'altra banda, les dues delegacions han volgut ressaltar el conveni signat el 2018 entre la Universitat d'Andorra i l'Hospital de Mònaco, que permet a dos estudiants del país fer pràctiques d'infermeria en les instal·lacions monegasques. En aquest sentit, han acordat explorar noves vies de col·laboració que puguin beneficiar els joves dels dos territoris. A més, s'han compromès a renovar l'acord ja existent entre Andorra, Mònaco, Mali i l'ONG Santé Sud Mali per finançar un projecte de lluita contra la drepanocitosi a Mali, amb el qual el Principat contribueix amb una dotació econòmica de 35.000 euros.

En el transcurs de la seva estada a Andorra, també s’ha reunit amb cap de Govern, Xavier Espot, amb qui ha parlat sobre l’actualitat dels dos països i els temes d’interès compartit pels dos estats, així com la síndica general, Roser Suñé.

Etiquetes

Comentaris

Trending