Andorra acceptaria l’arribada de sucursals bancàries europees a llarg termini

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat al fòrum Barcelona Tribuna, on ha anunciat que el text final de l’acord d’associació amb la Unió Europea tindrà una adaptació sobre la lliure circulació i establiment de persones

P

P.C

Comentaris

Espot durant el fòrum Barcelona Tribuna.
Espot durant el fòrum Barcelona Tribuna. Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat aquest dijous al fòrum Barcelona Tribuna, on ha exposat diferents punts de la realitat andorrana per als presents durant la trobada. Entre elles, ha parlat de l’Acord d’Associació que encara es negocia amb la Unió Europea, i ha destacat el fet que el Principat podria acabar acollint bancs europeus, però a llarg termini. A més a més, ha assenyalat que la lliure circulació i establiment de persones s’adaptarà a les necessitats del Principat.

Al final de la seva exposició, Espot ha parlat sobre l’acord d’associació i ha donat certs detalls que, fins ara, no es coneixien. Concretament, ha parlat sobre la llibertat de circulació de capitals, segons el mitjà espanyol Europa Press, i ha explicat que s’acceptarà que hi hagi sucursals bancàries de fora del Principat “sempre i quant les andorranes estiguin en disposició de competir en igualtat de condicions”. Per tant, ha vaticinat que aquest serà un procés llarg, amb molta transició, i que està en un punt molt embrionari.

En contraposició, l’acord d’associació es troba en la fase final de la negociació. Espot ha assegurat a Barcelona que la intenció és signar-lo durant la Presidència d’Espanya al Consell de la UE, durant el segon semestre del 2023. Per aquest motiu, ha emplaçat a seguir treballant de forma intensa durant aquests mesos per poder tenir-ho tot tancat en aquest termini. Un aspecte que sembla que ja s’ha aconseguit polir ha estat la lliure circulació i establiment de persones, que s’adaptarà a les necessitats del Principat.

“A Andorra hi ha una vinculació directa entre residència i activitat econòmica, i la cohesió social del nostre país està estretament relacionada amb el manteniment d’aquest vincle”, ha destacat Espot. La fórmula per la qual s’hauria apostat seria la mateixa que a Liechestein, com ja s’havia comentat en alguna ocasió anterior. De fet, ja s’estarien duent a terme els càlculs de les quotes anuals segons el creixement de la població.

Altres aspectes que Espot ha destacat han estat les telecomunacions i les connexions ferroviàries. En el primer cas, ha indicat que és un dels temes claus de la negociació amb la UE, i que es podrà fer desaparèixer el ‘roaming’ al país. Així mateix, un punt candent és el control sistemàtic dels antecedents penals de les persones, que Espot ha assegurat que hi haurà acord perquè “les negociacions estan ben encarrilades”. Del que no es té tan clar és pel que fa a les connexions, que el cap de Govern ha assegurat que “són molt complicades” i que suposen un projecte amb un pressupost molt elevat a causa del terreny. Tot i això, no es descarta dur a terme una actuació cofinançat amb el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya a llarg termini.

Durant la seva ponència, el cap de Govern ha aprofitat per donar context històric i econòmic del país, i ha repassat fites com el primer pas cap a la cooperació en matèria fiscal, l’aixecament total del secret bancari, els convenis de no doble imposició, la posada en marxa de figures homologables amb tipus moderats o l’entrada al Fons Monetari Internacional. Pel que fa a la situació actual, Espot ha explicat que “Andorra viu un procés de gentrificació, que es tradueix en dificultats per accedir a l’habitatge i en un augment del cost de vida”.

Etiquetes

Comentaris (34)

Trending