La frontera francoandorrana tindrà una franja inconstruïble de dos metres d’amplada a cada banda

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i l’ambaixador de França, Jean-Claude Tribolet, han signat l'acord aquest dijous, i en queden excloses les infraestructures estatals i les obres públiques que un dels dos Governs autoritzi

Filloy i Tribolet han signat l'acord aquest dijous.
Filloy i Tribolet han signat l'acord aquest dijous. sfga

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, han signat aquest dijous un acord sobre la demarcació i el manteniment de la frontera entre ambdós territoris. El text estipula una franja inconstruïble de dos metres d’amplada a banda i banda de la frontera però respecta les construccions existents. En queden excloses les infraestructures estatals i les obres públiques que un dels dos Governs autoritzi.

El text, que s’emmarca dins l’acord de delimitació de la frontera –signat a París el 6 de març del 2012–, fixa amb precisió quin és el límit dels territoris andorrà i francès i crea la Comissió Mixta de fitació de la frontera, destinada a instal·lar fites sobre el terreny del traçar per materialitzar la frontera, així com crear els fitxers de coordenades geogràfiques d’acord amb el sistema europeu.

El conveni signat aquest dijous entre ambdós Governs s’inspira en texts similars ja establerts entre França i altres països limítrofs –Suïssa, Itàlia, Alemanya i Bèlgica– i introdueix algunes particularitats per adaptar-se al cas específic del Principat.

Així, en concret, l’acord regula el seguiment i el manteniment de les fites i altres treballs de conservació de la frontera, amb els costos repartits al 50% entre els dos Estats; crea la figura dels delegats de demarcació de la frontera per tal d’assegurar una figura que es responsabilitzi en permanència del seguiment, control i manteniment de la línia de frontera; i en especial preveu la preeminència de la representació numèrica de la línia de la frontera validada el 2017. Una vegada signat, l’acord es trametrà al Consell General per a l’aprovació parlamentària i als coprínceps per a informació.

Etiquetes

Comentaris

Trending