2.600 residents francesos podran triar entre tretze candidats a les legislatives

Stéphane Vojetta buscarà reeditar l’escó assolit el 2022, ara amb Maxime da Silva (Nou Front Popular), Johana Maurel (Reagrupament Nacional) i Béatrice Mazel (Reconquista) com a principals rivals

Comentaris

Maxime da Silva (Nou Front Popular), Stéphane Voetta (Renaixament) i Johana Maurel (Reagrupament Nacional).
Maxime da Silva (Nou Front Popular), Stéphane Voetta (Renaixament) i Johana Maurel (Reagrupament Nacional).

La batalla de les legislatives franceses també es viurà a Andorra. Els residents gals al país -uns 2.600- podran votar a les eleccions. Més concretament, escolliran el diputat de la cinquena circumscripció a l’estranger, juntament amb els expatriats que viuen a Portugal, Espanya i Mònaco. I ja està clar que podran escollir entre representants de les principals forces que es presenten als comicis, entre els quals el fins fa pocs dies parlamentari Stéphane Vojetta.

El polític, originari de Nancy, optarà a la reelecció. En les anteriors legislatives, es va imposar tot i no ser el candidat oficial de la formació liderada per Emmanuel Macron -ho era l’ex primer ministre Manuel Valls que va caure en la primera ronda-. En la segona i definitiva, va superar Renaud Le Berre, que es presentava per la NUPES. Vojetta, doncs, intentarà repetir l’escó en un panorama, tot s’ha de dir, on el centre dreta, la dreta i l’extrema dreta es troben força dividits.

En canvi, l’esquerra sí que ha aconseguit un acord per acudir als comicis amb una aliança que suma l’històric Partit Socialista, la França Insubmisa de Jean-Luc Melenchon, els Verds i altres formacions progressistes agrupats sota el nom de Nou Front Popular. A la cinquena circumscripció, la d’Andorra, es presenta Maxime da Silva.

Per la seva banda, l’extrema dreta es presenta dividida en dues faccions. Per un costat, el Reagrupament Nacional de Le Pen, que presenta a la circumscripció a la vicepresidenta del partit a Occitània, Johana Maurel. Per l’altre, Reconquesta, liderada per Éric Zemmour, tindrà com a candidata Béatrice Mazel.

Per tant, els principals partits estaran representats a les paperetes entre les quals podran triar els residents francesos, uns 2.600. El ministeri d’Interior ha oficialitzat fins a 9 candidatures més: Jean-François Calvet, Christopher Brenier, , José Sánchez Pérez, David Nataf, Yohann Castro, Jeremie Fosse, Sarah Millot, Alexandre Marie i Maud Lagarde.

Els electors disposen de tres fórmules per votar. Ho podran fer presencialment a l’ambaixada tant el 30 de juny com el 7 de juliol, de vuit del matí a sis de la tarda. També podran fer-hi via procuració i per internet.


Els 13 candidats

Sarah Millot

Maxime da Silva

Jean-François Calvet

Béatrice Mazel

Christopher Brenier

José Sánchez Pérez

David Nataf

Stéphan Vojetta

Yohann Castro

Jeremie Fosse

Johana Maurel

Alexandre M. Marie

Maud Lagarde

Comentaris

Trending