El 012 encara nega que estigui permesa la mobilitat amb Andorra

Els treballadors del telèfon d’informació de la Generalitat, que està rebent moltes trucades preguntant si es pot pujar al Principat, tenen la instrucció de referir-se a un decret que encara no s’ha modificat i que limita els desplaçaments únicament a l’Alt Urgell

Imatge de la centraleta del 012.
Imatge de la centraleta del 012.

Queda clar que la recuperació de la mobilitat entre Andorra i Catalunya no era pas, ni de bon tros, el que volia la Generalitat. Ben al contrari. De fet, el govern català, en certa forma, va acabar claudicant davant la interpretació de la normativa vinguda des de Madrid. Això ha generat que molts ciutadans estiguin mostrant interès per la possibilitat de venir al Principat. Així ho demostra el nombre elevat de trucades al telèfon 012. Per ara, però, els encarregats del servei responen que no està permès, seguint el que diu el Diari Oficial de la Generalitat.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ho va deixar clar el dimecres passat. Si pel govern català fos, el confinament perimetral i comarcal aplicat per intentar frenar l’evolució a l’alça del coronavirus hagués suposat, una vegada més, que ni els residents a Andorra poguessin anar més enllà de l’Alt Urgell ni els catalans pujar al Principat sense un motiu justificat. I entre aquests, evidentment, no entrava el turisme. La posició xocava frontalment amb la de l’executiu liderat per Xavier Espot.

Les reunions mantingudes durant dos dies, però, van acabar canviant el panorama. Andorra va poder esgrimir la interpretació feta des del govern espanyol: les fronteres no estan tancades i Catalunya no pot impedir la circulació entre Andorra i el seu territori. I així es va anunciar divendres, tot fent una crida a limitar els moviments donada la situació epidemiològica. La Generalitat va haver de claudicar.

Xavier Espot donant explicacions de la decisió aquesta tarda al vestíbul de l'edifici administratiu.

Relacionat

Permesa la mobilitat entre Andorra i Catalunya

Que ho fa sense gaires ganes ja estava clar. I ho ha pogut comprovar qualsevol persona que hagi trucat al telèfon 012, el d’informació del govern català. De fet, fonts properes al servei han explicat a Altaveu que, els darrers dies una part molt important de les consultes que s’estan atenent fan referència, justament, a si és realment possible o no viatjar a Andorra.

I, per ara, la resposta que s’està donant no seria la real. De fet, els treballadors tenen la instrucció de fer referència al que encara diu el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). I aquest manté que només és possible la mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell. No pas més enllà. Des del govern català no s’ha fet encara cap canvi en el decret que introdueixi la interpretació de Madrid amb relació a la llibertat de circulació fronterera.

Per tant, en certa forma s’està indicant als treballadors que diguin als ciutadans que truquen que no es pot anar a Andorra. Un fet que contradiu el que van acabar fixant els dos governs. En certa forma, des de la Generalitat no s’amaga el temor que siguin moltes les persones que vulguin aprofitar aquesta oportunitat. Ara mateix, cal tenir en compte, el Principat és l’únic destí possible per a aquelles persones que no vulguin passar els dies festius que tinguin tancats a les seves comarques.

Comentaris (10)

Trending