Govern i comuns impulsen un programa per simplificar al màxim els tràmits

La idea és que el pla estigui completat el 2023 i permeti als ciutadans no anar d’una administració a l’altra a buscar la documentació necessària per a cada operació

Mortés i Molné preparen la roda de premsa sota la mirada del cònsol menor de la capital, David Astrié.
Mortés i Molné preparen la roda de premsa sota la mirada del cònsol menor de la capital, David Astrié.

Govern i comuns treballen per impulsar un programa de transformació digital que permeti que, en uns anys, el ciutadà no hagi d’anar d’una administració a una altra per realitzar tràmits. Al contrari, la idea és tota la documentació que sigui necessària la pugui completar a un mateix lloc. El projecte, a més, vol incloure altres entitats de l’àmbit públic, com societats com FEDA i Andorra Telecom, però també la CASS o la justícia.

El programa s’ha avaluat aquest matí al llarg de la reunió de cònsols que s’ha celebrat a Ordino i a la qual hi ha acudit per presentar-lo la ministra de Funció Pública, Judit Pallarés. Es tracta d’un pla en quatre fases que hauria d’estar completat l’any 2023. L’objectiu és que el ciutadà pugui fer “a un mateix lloc tots els tràmits de les administracions i parapúbliques”. Per posar un exemple, si ha d’anar a contractar una línia d’electricitat a FEDA, que al mateix lloc es pugui demanar el certificat de residència al comú corresponent. És a dir, no haver d’anar d’un lloc a un altre per tenir tota la documentació necessària.

Govern vol mantenir reunions amb altres entitats públiques per veure la disponibilitat a participar en un projecte que vol “facilitar la vida als ciutadans”

El projecte s’encetarà en breu i compta amb diverses fases de calendari fins al 2023: preparació, diagnòstic i disseny i execució del full de ruta. Un cop completat, ha destacat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, “es facilitarà al màxim els tràmits als ciutadans”. La trobada d’aquest dimarts ha servit per presentar el programa als comuns, però la idea és mantenir reunions similars amb altres entitats públiques com ara les societats comercials (FEDA o Andorra Telecom), la CASS i la mateixa administració de justícia per veure com es pot adaptar la iniciativa a cada cas concret.

El mandatari ordinenc considera que no es pot parlar d’una “invasió de competències” entre administracions i entitats públiques. Al contrari, entén que “el que compta és que la informació flueixi i que es pugui disposar en el moment que l’administrat ho necessiti”. Per tant, tot sempre, ha afirmat, “per facilitar la vida dels ciutadans” i garantint que “cadascú seguirà tenint les seves competències”. Per la seva banda, la seva homòloga de la Massana, Olga Molné, ha avançat que la voluntat és “que tot sigui digital a la llarga” i, per tant, “suprimir el paper”.

Un altre tema tractat a la reunió han estat els treballs a realitzar per continuar avançant en el projecte que mantingui a tot set comuns com a parròquies amigues de la infància. Entre ells, hi haurà la creació d’un reglament nacional sobre el lleure dels infants, que preveurà totes les activitats que per al col·lectiu organitzen les corporacions. A més, els diferents mandataris s’han compromès a treballar per millorar els camins escolars existents i, en cas que no hi hagi, crear-ne.

Comentaris

Trending