Economia no ha fet efectiva encara cap sanció a negocis que es van saltar la norma en el confinament

Entre els agents de policia i els inspectors de comerç es van obrir 61 expedients especialment per dur a terme activitats que durant la crisi sanitària no estaven permeses

Ciutadans esperant al peu de la porta d'un comerç que va ser clausurat unes hores per no disposar de guants.
Ciutadans esperant al peu de la porta d'un comerç que va ser clausurat unes hores per no disposar de guants. ARXIU

Aquells anuncis que el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, feia dia sí dia també, durant els dies, les setmanes, els mesos de confinament, que s’havien obert tal o qual expedient perquè una farmàcia feia o deixava de fer, perquè els responsables d’una botiga la mantenien oberta tot i no tenir guants el que sia que fos, de moment només són paraules. Economia, ara per ara, no ha fet efectiva cap sanció, que no vol dir que no ho acabi fent.

Entre la feina acumulada que tenen els responsables i tècnics del ministeri que encapçala Jordi Gallardo, que és el que majoritàriament ha de resoldre els expedients oberts, i el fet que els terminis administratius van quedar suspesos per l’efecte de la crisi sanitària, de ben segur que cal buscar el motiu pel qual dels 61 expedients que es van obrir durant el temps de confinament, als quals se n’hi han afegit 25 més després que encara estan en període d’estudi, no n’hi ha cap que ara per ara hagi conclòs amb una multa efectiva.

Hi ha trenta-sis dossiers per activitat no permesa; sis per manca d'adopció de mesures d'higiene i dinou incidències relatives a les mesures de reclusió 

D’aquells 61 expedients inicials oberts a partir de la feina feta pels agents de policia o pels inspectors de comerç, fonts oficials afirmen que de moment no cap no ha acabat en sanció efectiva. Són expedients que es van obrir per saltar-se la normativa que es va acordar en el moment més àlgid de l’emergència sanitària. Quan una granja no podia servir un cafè i si ho feia era sota risc, justament, que se li obrís un expedient sancionador.

Justament, entre els 61 dossiers més degudament analitzats i, per tant, se sobreentén, que estan en una fase més avançada, la majoria són, justament, perquè el titular del negoci duia a terme una activitat no permesa. Fins i tot, potser, perquè mantenia el negoci obert quan producte de les normes ad hoc en el moment més dur de la crisi sanitària hauria hagut de tenir tancat.

En aquest cas s’hi troben 36 expedients. Sis dossiers més es van obrir inicialment per manca d’adopció de mesures d’higiene i, en conseqüència, per generar, doncs, un risc sanitari. Finalment, hi ha dinou casos més que tenen a veure amb incidències relatives a les mesures de confinament. En total, s’ha dit, 61 expedients als quals cal sumar-n’hi 25 més tramesos amb posterioritat i que estan pendents de l’anàlisi aprofundida.

Comentaris (1)

Trending