Clam unànime al Consell sobre les maneres de fer a Protecció de Dades: “És una vergonya”

Mentre la directora de l’APDA mantindria que no hi havia cap increment de salari acordat i que la graella presentada a intervenció general no era definitiva, els grups parlamentaris volen accelerar la modificació de la llei per poder deixar clares les atribucions dels càrrecs de l’agència

Ensenyat
Ensenyat CONSELL GENERAL

“Estem distrets amb l’APDA.” “Estem contentíssims, encantats de la vida.” “Estupefactes.” “Això és una vergonya.” Són expressions, amb més o menys ironia en alguns casos, de consellers generals sobre el darrer incident protagonitzat per la direcció de l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Hi ha un clam unànime al Consell General contra la manera de fer de Resma Punjabi i encara és més unànime la voluntat de tots els grups parlamentaris de modificar la llei que regula l’ens i poder lligar curt els càrrecs de l’agència.

Tots els grups parlamentaris coincideixen en celebrar la decisió de la Sindicatura de parar els peus a Punjabi. O el que és el mateix, d’avortar l’increment de sou que teòricament s’havia ‘autoimposat’. Segons fonts properes a Protecció de Dades, Punjabi estaria esperant “una rectificació” per part del síndic general. Les fonts consultades han assegurat que la directora de l’APDA considera que la graella presentada a intervenció general no era definitiva i, per tant, no hi havia res a retreure.

El síndic general, Carles Ensenyat, durant la compareixença.

Relacionat

Sindicatura frena un intent d’‘autoincrement’ de sou de la directora de Protecció de Dades

Però d’altres fonts han lamentat que Punjabi “ja no sap com sortir-se’n d’aquesta” i al·lega el primer que escaigui, atenent el fet, segons les fonts, que la classificació laboral presentada que incloïa l’increment salarial de la directora i la inspectora -més enllà dels tècnics, que sí que depenen de la direcció- “està signada per ella i amb una acta annexa on l’APDA l’aprova oficialment i que està contrasignada per la inspectora”. En fi, el daltabaix és considerable i, per exemple, el president del PS i conseller general socialdemòcrata Pere Baró no s’ha estat de dir que si estigués en el seu lloc, ell plegaria, “encara que ja sé que no ho farà”

Segués: “El tema és que a ella, com a directora, no li correspon prendre aquest tipus de decisions, sinó que és competència de Sindicatura, i no s’ha arribat a cap acord per fer aquest augment salarial”

Des de Demòcrates, el president del grup parlamentari, Jordi Jordana, més enllà de lamentar la situació, ha donat suport total a la mesura anunciada per Carles Ensenyat. “Sindicatura ha evitat mals majors.” També la consellera del PS Susanna Vela, assistent a la junta de presidents d’aquest dimarts, coincideix en el fons i les formes del síndic general: “Avui se li comunica i esperem que ho accepti.” Que accepti que no hi ha increment ni n’hi haurà tampoc. 

Sobre el tema estrictament salarial, les fonts consultades han indicat que Punjabi se sent mal tractada, discriminada respecte de l’anterior director de l’APDA, un Joan Crespo que era funcionari de carrera, procedent d’un altre departament, que va fer canvi de lloc amb la creació de l’agència i que en la seva retribució sumava antiguitats, triennis i altres complements. “Res de comparable, vaja”, han indicat les fonts.

VALORACIONS

Tornant a les valoracions dels grups parlamentaris, els concordis Cerni Escalé i Núria Segués, que va ser qui aquest dimarts fa acudir a la junta de presidents en nom del grup parlamentari -Escalé era a Brussel·les en viatge oficial- coincideixen en demanar una acceleració de la modificació de la llei. Segués, estupefacte, indica que “el tema és que a ella, com a directora, no li correspon prendre aquest tipus de decisions, sinó que és competència de Sindicatura, i no s’ha arribat a cap acord per fer aquest augment salarial”

Baró: “El càrrec d’aquesta persona, si jo fos ella, jo marxaria. Però jo crec que ella no ho farà. Per tant, hem de continuar treballant des de la junta de presidents i des de Sindicatura, perquè malgrat que en el seu moment alguns d’ells van votar a favor del nomenament, ara s’estan fent els passos necessaris i escaients”

Davant d’aquest escenari, “entenc que ella haurà de rectificar el que pretenia fer…”. I és a partir d’aquí que entra en joc la qüestió dels canvis legislatius. “A veure si des de la comissió d’Interior es pot accelerar la feina per poder tenir una llei amb cara i ulls i evitar futures situacions com aquesta. Perquè ara per ara no hi ha gaire més marge.” I en la mateixa línia Escalé manté que “el que està clar és que hem d’accelerar la modificació de la Llei de l’APDA, per tal de clarificar-ne la gestió, des del punt de vista dels recursos humans i financers.” I encara Núria segués conclou sobre Punjabi: “Sap greu perquè s’esta embolicant i no està demostrant que sap fer bé la seva feina.”

Més contundents encara, si escau, són el socialdemòcrata Pere Baró i la líder d’Andorra Endavant Carine Montaner. Baró recorda que “nosaltres la legislatura passada ja estàvem en contra tant del nomenament de la persona, no per la persona en sí sinó perquè era una exigència, una imposició de Liberals per l’acord amb Demòcrates, i perquè no estàvem d’acord amb la llei que es va votar. Una llei que fa que ara aquesta senyora pugui fer i desfer a la seva manera”. El parlamentari socialdemòcrata assegura que “ara mateix el nostre posicionament és el que ara té Sindicatura, però es dona el cas que a Sindicatura hi ha persones que van votar a favor del nomenament d’aquesta persona, però això no treu que el que s’està fent des de Sindicatura aquesta legislatura és el camí correcte”.

Pere Baró indica que “el temps ens dona la raó” i a partir d’aquí, “el càrrec d’aquesta persona, si jo fos ella, jo marxaria. Però jo crec que ella no ho farà. Per tant, hem de continuar treballant des de la junta de presidents i des de Sindicatura, perquè malgrat que en el seu moment alguns d’ells van votar a favor del nomenament, ara s’estan fent els passos necessaris i escaients i tots arribem a una mateixa conclusió: que és una vergonya el que està passant”.

Montaner recorda els motius per oposar-se al seu dia al nomenament: “Un, perquè no tenia cap experiència de lideratge. Dos, perquè no tenia el currículum adient per liderar l’agència perquè no tenia cap competència en aquest domini d’activitat. I, tres, (Punjabi) estava a la llista de liberals i havíem dit que els organismes públics havien d’allunyar-se de l’amiguisme” 

Carine Montaner, d’entrada, diu que “cal canviar la llei de l’APDA de forma urgent. Hi ha un buit jurídic. És veritat que el director o directora de l’APDA té ple poder i això no ho podem permetre de cap de les maneres. Hi han hagut dimissions massives, ara aquest intent de pujada de salaris… Per tant, cal modificar la llei per frenar aquest poder excessiu”. La parlamentària i presidenta d’Andorra Endavant remarca que “ens hem oposat a l’augment de sou” i recorda que “des de l’inici de la legislatura acumulem un seguit d’elements que fa dir que ja n’hi ha prou. Cal posar fi als abusos”.

Montaner ha remarcat que “una vegada més aquesta legislatura, el Consell General ha fet la seva feina, una bona feina, perquè els diners públics són diners que pertanyen a les butxaques de tots els ciutadans i aquests augments de sou no els podem deixar passar”, encara que “veurem com acaba tot això perquè hi ha un buit jurídic en la llei”. Amb tot, la consellera general d’Andorra Endavant ha recordat que “com a consellera general no adscrita vaig votar en contra del nomenament d’aquesta senyora”.

I tot seguit n’exposa els motius: “Un, perquè no tenia cap experiència de lideratge. Dos, perquè no tenia el currículum adient per liderar l’agència perquè no tenia cap competència en aquest domini d’activitat. I, tres, (Punjabi) estava a la llista de liberals i havíem dit que els organismes públics havien d’allunyar-se de l’amiguisme.” I segueix: “Això és un clar amiguisme del qual ara en veiem els resultats. Sense cap experiència de lideratge que ha provocat dimissions massives i ara que es vol apujar el sou, que no li deixarem que ho faci.” 

Comentaris (16)

Trending