Alerta a l’administració per la davallada del fons de pensió dels funcionaris

La gestió del pla externalitzat ha deixat un resultat negatiu de 846.000 euros l’exercici 2022 i els auditors de l’instrument avisen que les previsions de futur difícilment es compliran i no es podran garantir prestacions del 60% del darrer salari

Edifici administratiu de Govern al carrer Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern al carrer Prat de la Creu. Toni Solanelles

Llum d’alarma al funcionariat. La situació del fons de pensions de la Funció Pública no és gens clara. I els auditors que han analitzat l’estat dels comptes del 2022 ja alerten que serà molt complicat que es puguin complir les perspectives de futur que es van anunciar quan el pla es va externalitzar i se’n va fer càrrec Crèdit Andorrà. Si el futur és magre, el present tampoc no és millor. La gestió del fons l’exercici passat va deixar un resultat negatiu de 846.265 euros.

És evident que l’impacte negatiu sols afectarà aquells funcionaris que s’hagin jubilat ara i hagin de recuperar la seva pensió. Per a la resta, la gestió negativa no es consolida, no es materialitza. Però les fonts consultades han assegurat que els resultats evidencien que hi ha coses que no funcionen. I, de fet, els auditors ho deixen clar perquè, també, alerten de la confusió que hi ha entre les funcions de gestora i de dipositària pel fet que sigui la mateixa societat (Crèdit Andorrà) la qui ho exerceixi.

Entre les grans xifres, el patrimoni net arribava el darrer dia de l’any passat a 29,8 milions d’euros. En el fons de pensions de la Funció Pública hi ha 1.654 assegurats, dels quals 655 partícips tenen més d’un perfil inversor (perfil conservador, perfil mig, perfil arriscat, perfil dinàmic…). El darrer any, el 2022, ja s’ha dit, el resultat de l’exercici va deixar aquell negatiu que s’apropa als 900.000 euros, molt lluny de l’assolit el 2021, en què hi va haver un guany de 477.078 euros.

La situació del fons “demostra que el Govern ha condemnat a unes pensions ‘de misèria’ a canvi de privatitzar les pensions dels funcionaris”

I si els resultats preocupen, el que amoïna més encara és que no es compliran els objectius amb què inicialment es va establir el fons i que havia de garantir el 60% del darrer salari a tots els partícips en el moment de la jubilació. Aquest 60% es va dissenyar sustentat en tres potes: l’aportació de la CASS, el rendiment del fons i l’aportació de Govern. Hores d’ara l’únic que es veuria obligat a afrontar la seva part seria l’executiu. Perquè el fons de pensions no rendeix el que s’esperava i ja està clar que el sistema de pensions de la CASS sofrirà modificacions i, per tant, no permetrà cobrir allò que s’esperava.

Tot plegat, han indicat les fonts consultades, “demostra que el Govern ha condemnat a unes pensions ‘de misèria’ a canvi de privatitzar les pensions dels funcionaris”. I això s’evidencia, també, en el fet que, segons que indiquen els auditors externs del fons, que hi ha una barreja de funcions inadmissible en altres països perquè és la mateixa societat qui es fa càrrec tant de la gestió com de la dipositaria del fons. I aquesta confusió pot ser perjudicial en l’esdevenir de les pensions.

Comentaris (27)

Trending