Acord per modificar la llei de partits i així poder controlar les agrupacions i plataformes electorals

Formalment el Tribunal de Comptes solament pot fiscalitzar quatre formacions perquè projectes com SDP -fins fa poc-, Laurèdia en Comú o Ciutadans Compromesos no estan oficialment registrats

-
-
Les formacions polítiques amb representació parlamentària han arribat a un acord per modificar la Llei de partits polítics i finançament electoral per tal que la fiscalització que imposa l’esmentada normativa no només afecti els partits registrats legalment. El canvi que es vol introduir té com a pretensió que qualsevol agrupació de persones de naturalesa política s’hagi de sotmetre, per bé i per mal, als dictats del que imposa la legislació vigent i, per tant, que s’hagin de sotmetre al control del Tribunal de Comptes.

Actualment, el registre de partits només té formalment quatre inscrits: Demòcrates per Andorra, Liberals d’Andorra, Partit Socialdemòcrata i Podem Andorra. Això vol dir que formacions com Socialdemocràcia i Progrés (SDP), que va perdre la representació parlamentària l’abril, només estan controlades pel que fa als processos electorals. (Els progressistes, tot i que el registre públic no està actualitzat, haurien regularitzat la seva situació com a partit a final de l'any passat). Però entre processos ningú no controla la naturalesa del seu finançament, si el té i, alhora, tampoc no es pot beneficiar d’eventuals subvencions públiques per al seu funcionament. 

En una compareixença a porta tancada del president del Tribunal de Comptes, Francesc Pons, es va posar sobre la taula que l’ens fiscalitzador no podia entrar a analitzar el finançament que percebien, al marge dels progressistes (que ara sí que ja pot estar degudament controlat malgrat que mentre ha tingut representació institucional en no estar registrat fins fa uns mesos quedava al marge de la fiscalització), per exemple Laurèdia en Comú, que ostenta la majoria al comú de Sant Julià i que tampoc està regularitzat com a partit polític, que és la única fórmula jurídica que està actualment sotmesa a la normativa vigent sobre finançament electoral. Ara per ara, tampoc Ciutadans Compromesos està registrat i, per tant, tampoc la formació massanenca està sotmesa al control de l’ens fiscalitzador més enllà de les conteses electorals, en què es validen les despeses i s’atorguen les subvencions en funció dels resultats obtinguts.

Davant de la reflexió feta per Pons en l’esmentada trobada parlamentària, totes les formacions haurien quedat d’acord en què cal modificar la legislació. Primer, perquè totes les organitzacions de naturalesa política, ostentin el format jurídic que ostentin, hagi de passar pel sedàs del Tribunal de Comptes i, a més, perquè deixant les plataformes polítiques i els agrupaments electorals al marge de la fiscalització legislativa és clar que es promou o s’incentiva que es formin agrupacions i, en canvi, no es formalitzin els partits polítics com a tals.

 

Comentaris (3)

Trending