A l'obertura econòmica també se li fonen els leds

Comentaris

A l\'obertura econòmica també se li fonen els leds
A l\'obertura econòmica també se li fonen els leds

Una altra de les empreses que havien de ser paradigma de l’obertura econòmica fa aigües. O millor encara, fa pampallugues. Es tracta de la firma Arch Led Andorra (formalment Llum Creativa), germana petita de la mare del grup, que es troba a Bèlgica, on Sébastien Clement va fundar la companyia de fabricació de leds el 2003. Amb encara no dos anys de vida al Principat en la seu actual, el projecte que havia de créixer a un molt bon ritme i ser una altra de les estrelles de l’atracció de capital estranger passa per problemes importants. Tants que diversos treballadors han plegat davant l’impagament de salaris i han acudit a inspecció de treball a comunicar la situació. I aquests no són els únics mals de caps que persegueixen una empresa que també té representació comercial a Alemanya.

Arch Led es va posar en marxa, en l'actual format, a principi de l’any passat al Principat. Concretament a la carretera de la Comella (abans havia estat situada a l'avinguda Santa Coloma sense tantes pretensions). Mig any després, el Govern no dubtava en mostrar el seu suport al projecte assistint oficialment a una jornada de portes obertes que va servir per veure les instal·lacions d’una empresa que partia amb una vintena d’empleats i que esperava créixer fins al mig centenar en no massa temps. Amb màquines capaces d’integrar 60.000 components cada hora i dues línies de producció automàtica i una altra de manual per realitzar els prototips, Arch Led començava a fabricar un producte que exportava cap a Bèlgica i ja treballava en noves iniciatives. Però un any després els pronòstics han començat a caure en picat.

Diverses fonts han assegurat que el primer executiu de l’empresa, un Clement (a la foto en una imatge incorporada a la web corporativa de la firma) que formalment residiria a Sant Julià segons que ell mateix ha publicitat a les xarxes socials, tindria bona part de culpa, segons alguns dels seus antics col·laboradors, en el fet que la companyia, en la seva vessant andorrana, tingui dificultats tan importants que amenacen seriosament el seu futur. Alguns treballadors -les fonts no han pogut concretar quants exactament- tenen pendents de cobrar dos i tres mesos. N’hi ha que han plegat de forma unilateral emparant-se en allò que la llei contempla. D’altres es mantenen al peu del canó amb promeses de cobrament i sense massa recursos on anar a caure, segons que han explicat les fonts consultades. “El súmmum de tot plegat és veure com l’empresa no et paga la nòmina i l’empresari es passeja per segons on amb el pilot de motos andorrà que patrocina, per exemple”, han assegurat visiblement enutjats els consultats.

El màxim responsable de la firma hauria tingut notables enfrontaments amb directius i alts executius de la companyia, alguns dels quals també han saltat ja del projecte. Segons les fonts consultades, els deutes no es circumscriurien sols a l’àmbit dels treballadors. Hi hauria dificultats molt serioses per fer front als arrendaments que té contractats o als pagaments de proveïdors. “Hi ha moments que fins i tot hi ha enormes problemes per poder finançar els carburants o la llum”, han indicat les fonts. Però si els problemes que té Arch Led per la seva fàbrica d’Andorra són seriosos, podrien no ser res al costat d'altres que poden arribar d'una mica més lluny. Temps al temps. Que l’obertura econòmica amenaça de quedar-se una mica més a les fosques si finalment Arch Led s’acaba fonent. O potser no.

Imatges: Andorra TV i www.arch.eu

Comentaris

Trending