A l’expectativa dels ‘armilles grogues’ però sense demanar a França que actuï 

L’executiu, que no preveu problemes per accedir a Andorra des del país veí del nord els dos propers dies, reconeix que no ha fet cap gestió amb les autoritats gales per frenar els inconvenients

-
-
Ara per ara, el Govern d’Andorra no ha contactat amb cap autoritat francesa per demanar-li de buscar una solució que permeti facilitar l’accés al Principat a aquells que ho desitgin sense que hagin de ser víctima de l’acció dels ‘armilles grogues’, els manifestants que han sortit diverses jornades als carrers en contra de l’encariment dels preus dels carburants i altres mesures que consideren antisocials. L’executiu assegura que està a “l’expectativa” abans de fer qualsevol acció de protesta i manté que el cas francès és incomparable amb els talls de la N-145, la carretera entre la Seu i Andorra, que hi va haver al tomb de les reivindicacions independentistes catalanes.

Fonts del Govern han explicat que la direcció interdepartamental de Rutes del Sud-oest francès (DIRSO) està en permanent comunicació amb Protecció Civil informant de l'estat de la situació. I que ara per ara, no es preveuen talls durant els pròxims dos dies, però els canals de comunicació entre els dos països continuen en contacte per si hi ha qualsevol canvi i així poder dur a terme qualsevol actuació. “Estem a l’expectativa”, ha reconegut el portaveu governamental, Jordi Cinca, que ha reconegut que ara per ara no hi ha hagut cap queixa ni cap demanda d’actuació cap a les autoritats franceses.

Cinca ha deixat anar que si les accions, que estan suposant un fre a l’accés de turistes al Pas de la Casa, “es van mantenint i passen de puntuals a molt freqüents…” caldrà dur a terme alguna acció que en cap cas ha concretat. El ministre ha volgut evitar les comparacions amb el cas dels talls per l’entrada sud al país, per la carretera que enllaça la Seu i Andorra. El mateix dia que col·lectius independentistes catalans van anunciar talls viaris, el propi Cinca va explicar que s’havia contactat amb els mossos d’esquadra perquè facilitessin l’accés al país s’hi quedava bloquejat. 

Demanat per aquesta diferència d’actitud, Cinca ha dit que aquesta no pot ser la valoració i que, en tot cas, s’ha de tenir en compte que les accions dels ‘armilles grogues’ era i és una protesta molt generalitzada a França de la qual no se’n podia saber l’afectació al Principat, malgrat que “ha acabat afectant” i ara “ja tenim arguments per poder manifestar la nostra inquietud”, i, en canvi, en el cas català, l’acció estava “molt focalitzada” en l’N-145 perquè fins i tot es va acabar “anunciant explícitament que es tallava l’accés a Andorra”.

Etiquetes

Comentaris

Trending