El retorn del Clípol

[Podcast][a Fons] A partir d'aquest any tornarem a veure autobusos retolats com a Clípols pels carrers. Són els busos comunals que gràcies a un acord entre els 7 comuns i les dues famílies creadores de la companyia intentaran fer reviure el nom. Per recordar com va néixer i repassar alguns moments de la seva història, escolta l'Altaveu a Fons d'aquesta setmana

La marca Clípol en un dels minibusos Mercedes Benz 319 que encara es conserva
La marca Clípol en un dels minibusos Mercedes Benz 319 que encara es conserva

Era el 1956 quan Climent Travesset, Joan Pol i Enric Pol van posar en marxa la primera companyia de transport públic del país, els Clípol. Abans, cada un per la seva banda, feia algun servei de transport de passatgers cap a la Seu quan hi havia mercat o quan calia portar algú a l'Hospital. Des de la seva posada en marxa que a Andorra els autobusos es deien Clípol, però un cop als anys 70 la companyia es va integrar a la Cooperativa Interurbana el nom va anar caient en desús.

 

 

Listen on Podcast Addict Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Amazon Music Listen on Apple Podcasts

Dels inicis i de la seva evolució ens n'han parlat les tres filles de Climent Travesset: la Rosa Mari, l'Imma i la Meritxell. També el nebot dels germans Pol, el Ferran Font, i el Jordi Gil, planxista i xofer que va arribar al país el 1958 per treballar a l'empresa quan només tenia 16 anys. Ara el nom de Clípol tornarà als autobusos, si més no als comunals, gràcies a l'acord entre els 7 comuns i les dues famílies que en tenen els drets. La iniciativa de fer tornar els Clípols al carrer ha estat de Guillem Forné que fa 7 anys, quan encara no era conseller de comú a la Massana, ja va posar en marxa una campanya a través de Change.org per recuperar l'ús de la paraula.

Comentaris (6)

Trending